Prima pagină » O firmă vrea să cumpere 2.800 de hectare în judeţul Botoşani, dar proprietarii nu vând

O firmă vrea să cumpere 2.800 de hectare în judeţul Botoşani, dar proprietarii nu vând

Cea mai mare firmă cu capital românesc din agricultura botoşăneană încearcă să cumpere terenurile pe care le lucrează în arendă însă proprietarii nu vor să vândă. Dacă în urmă cu zece ani botoşănenii vindeau terenurile pe 200-300 de euro şi ar fi vândut la primul care le oferea aceşti bani, în 2015 situaţia este cu totul alta.

În 2015 terenurile se vând cu minim 1.000 de euro hectarul şi ajunge şi până la 3.500 sau 4.000 euro, iar cei care le deţin nu le mai vând la prima strigare.

Compania Comcereal SA Botoşani lucrează în arendă 2.800 de hectare şi ar vrea să le cumpere pe toate, având în vedere că şi străinii pot să le achiziţioneze fără restricţii. Firma dispune de bani, dispune de finanţări bancare necesare acestei achiziţii doar că proprietarii nu mai sunt dispuşi să vândă, cel mai probabil în aşteptarea unor vremuri în care preţul să fie de câteva ori mai mare decât cel actual.

„Comcereal are o strategie de a cumpăra în următorii ani toate terenurile care se află în arendă, dar nu va reuşi să cumpere decât dacă proprietarii de terenuri vor vinde. Capacitatea financiară într-un fel sau altul o avem dar din suma pe care ne-am propus să o cheltuim pentru achiziţii de terenuri nu reuşim să utilizăm nici jumătate. Nu se scot terenurile la vânzare. Nu vor proprietarii să vândă”, a declarat Liviu Rotaru, directorul Comcereal.

Compania botoşăneană ar vrea să cumpere cel puţin 200 de hectare de teren în fiecare an, dar nu reuşeşte nici măcar jumătate din planul de achiziţii.

Acesta a precizat că vecinătatea cu un fermier străin duce automat la creşterea preţului terenului.

„Nu există un preţ mediu pentru că terenurile au preţuri diferite în funcţie de locaţie, amplasament, grad de fertilitate, grad de comasare pe suprafaţă, inclusiv poziţionarea faţă de un alt fermieri care face achiziţii. Dacă suntem lângă un fermier cu capital străin preţul este mai ridicat faţă de o zonă în care sunt doar fermieri români care din cinci doar doi cumpără. Este o chestie legată de cerere şi ofertă”, a precizat Rotaru.

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/banulbotosanean

250x250x

250x250x