Prima pagină » Şoptică şi PNL îl cheamă pe ministrul Agriculturii să dea explicaţii despre problemele agriculturii

Şoptică şi PNL îl cheamă pe ministrul Agriculturii să dea explicaţii despre problemele agriculturii

Partidul Naţional Liberal a depus, astăzi, la secretariatul Camerei Deputaţilor, o solicitare prin care Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, să vină în Parlament pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă agricultura.

 

“L-am convocat pe domnul ministru Constantin pentru data de 29 iunie 2015, ora 16.00, în cadrul dezbaterilor “Ora Guvernului”. Agricultura, care are un aport important la PIB-ul României, trece printr-o gravă stare de subfinanţare şi nu putem tolera incompetenţa şi brambureala din Ministerul Agriculturii”, a declarat deputatul PNL Costel Şoptică, secretarul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de PNL la Palatul Parlamentului.

Deputatul a atras atenţia asupra Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, care a fost foarte târziu elaborat de către Ministerul Agriculturii şi depus la Comisia Europeană după o jumătate de an după termenul limită, în vara anului 2014.

“Chiar şi aşa, PNDR a fost folosit de către domnul ministru ca agent politic în beneficiul său şi al şefului său, premierul Victor Ponta. PNDR a fost inaugurat cu mare fast, de două ori, de fiecare dată în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta; prima dată în mai 2014, când au fost lansate două măsuri pentru depunerea de proiecte, în condiţiile în care proiectul nici nu fusese trimis la Bruxelles. A doua oară a fost anul acesta, în martie, dar Comisia Europeană a transmis României documente de acceptare a Programului abia în iunie. De altfel, varianta PNDR trimisă de Ministerul Agriculturii a primit sute de pagini de observaţii din partea Comisie Europene”, a declarat Costel Şoptică.

Parlamentarul PNL a atras atenţia că nici acum nu sunt gata procedurile şi ghidurile de finanţare prin PNDR 2014-2020. “La Ministerul Agriculturii, brambureala este mare. Ghidurile de finanţare ba sunt puse pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), ba sunt scoase. De aceea, consider că România a pierdut doi ani, iar absorbţia fondurilor europene pentru PNDR 2014-2020 va fi zero”, a completat liberalul botoşănean. 

Cea de a doua problemă pentru care este convocat în Parlament ministrul Daniel Constantin se referă la activitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în special în ceea ce priveşte depunerea cererilor pentru accesarea subvenţiilor agricole.

“Ministrul Agriculturii Daniel Constantin şi prim-ministrul Victor Ponta sunt vinovaţi de situaţia creată. Legislaţia necesară pentru depunerea acestor cereri a devenit foarte complicată. Deşi autorităţile au susţinut că se simplifică procedura, prin unificarea cererilor pentru subvenţii aferente sectorului vegetal şi cel zootehnic, ca fermierii ca să nu bată drumurile de mai multe ori la APIA, acum cererea a devenit un document pentru care îţi trebuie cunoştinţe aproape academice ca să-l poţi completa.
Pe de altă parte, legislaţia a apărut foarte târziu şi a suferit mai multe modificări de completări, ultima chiar pe 10 iunie, prin Ordinul nr. 1468, în condiţiile în care termenul limită de depunere a cererilor fără penalităţi expira pe 15 iunie 2015.
Ministerul Agriculturii se fereşte să dea publicităţii datele privind cererile depuse. Ultimele informaţii datează din dimineaţa zilei de 15 iunie, ultima zi de depunere a cererilor fără penalităţi, când se înregistrau 880.000 de cereri ce totalizează 8,7 milioane hectare. Comparativ, în 2014, s-au înregistrat 1,05 milioane cereri pentru 9,8 milioane hectare. Din cauza ministrului Daniel Constantin, 170.000 de agricultori pot rămâne fără subvenţii. Valoarea exactă a subvenţiilor 2015 nu se ştie , pentru că Ministerul Agriculturii nu a calculat-o încă, dar, dacă luăm în calcul o posibilă sumă de 156-157 euro/ha, la peste un milion de hectare neincluse în sistemul de subvenţionare, vom constata ce sumă uriaşă nu mai ajunge la agricultori din vina autorităţilor. De aceea, îl convocăm pe ministrul Agriculturii ca să vedem ce nu merge. Vrem să-l punem la muncă. Domnul Constantin nu va mai fi ministru în 2016, dar vom rămâne fără bani din cauza lui”, a concluzionat deputatul PNL.

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/banulbotosanean