Prima pagină » Ai reumatism? Iarna, ai grijă la alimentație

Ai reumatism? Iarna, ai grijă la alimentație

Deși s-ar zice că nu există o legătură între consumul de glucide și reumatism, reumaticii trebuie să fie deosebit de atenți la dulciuri, mai ales iarna. Explicația este simplă: glucidele îngrașă, iar reumaticii, mai ales în acest sezon, au tendința de a limita efortul fizic din cauza durerilor, de teamă de a merge pe jos în frig, pe gheață și zăpadă etc., astfel că invariabil, reumaticii pot fi predispuși la îngrășare în sezonul friguros, ceea ce reprezintă un stres și mai mare pentru articulațiile inflamate.

 

Există o legătură dovedită între reumatism și depresie, tocmai de aceea, dieta reumaticilor trebuie să conțină surse de acizi omega 3 și 6 precum peşte gras (somon, ton, macrou, sardele), semințe uleioase, ulei de măsline presat la rece, dar și diverse surse de vitamine (în primul rând D, precum şi B, C, A, K) şi surse de minerale (Ca, Fe, Mg, Se, F). Vitamina C stimulează refacerea colagenului la orice nivel tisular (piele, articulații).

Așadar, dieta trebuie să fie predominant vegetariană 60%, 20% proteică, 10% să conțină grăsimi bune, cu efect antiinflamator, precum uleiurile de pește și cele vegetariene, obținute prin presare la rece și doar 10% carbohidrați, preferabil miere, produse apicole, gemuri și compoturi de măceșe și fructe de pădure, sucuri naturale de fructe. Aportul proteic se face din diverse surse, animale și vegetale.

Citeşte integral pe oanacuzino.ro

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)