Prima pagină » CJ amenajează casa memorială a unui gigant al ortodoxiei mondiale

CJ amenajează casa memorială a unui gigant al ortodoxiei mondiale

Gigant la nivelul ortodoxiei mondiale, imaginea Părintelui Cleopa nu este pusă în valoare la nivelul județului Botoșani și a comunei Sulița, comuna în care s-a născut. 

 

Abia în 2015 autoritățile județene vor să înceapă demersurile pentru amenajarea unei Case Memoriale a Părintelui Cleopa.

„Am vorbit cu domnul Aurel Melniciuc(n.r.: noul director al Muzeului Județean de Istorie) și va găsi soluția legală pentru Casa Cleopa, să vedem cum cumpărăm casa, după modelul cum a făcut primarul din Stăuceni cu casa Patriarhului Teoctist”, a declarat Florin Țurcanu, președintele CJ Botoșani, care este tot din comuna Sulița, unde s-a născut Părintele Cleopa.

Țurcanu susține că primarul din Sulița, Costinel Ciubotaru, nu vrea să facă absolut nimic în ceea ce privește Casa Cleopa și că din acest motiv Muzeul Județean va interveni și va face acolo o secție externă.

„Mânca-v-ar Raiul!”, este una dintre cele mai cunoscute vorbe a părintelui Cleopa. 

 

Județul Botoșani are amenajată casa unui sfânt, respectiv Ioan Iacob Hozevitul, la Horodiștea, comuna Păltiniș, dar și casa memorială a Patriarhului Teoctist, în satul Tocileni, comuna Stăuceni.

Wikipedia.ro: Cleopa Ilie, născut cu numele de Constantin Ilie (n. 10 aprilie 1912, comuna Sulița, județul Botoșani – d. 2 decembrie 1998, Mănăstirea Sihăstria) a fost arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria, fiind un renumit trăitor al credinței ortodoxe.
Părintele Cleopa (pe numele de mirean, Constantin) s-a născut într-o familie de țărani, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei lui Alexandru Ilie. Urmează cursurile școlii primare din satul natal, făcând apoi trei ani de ucenicie duhovnicească la schimonahul Paisie Olaru, pustnic în Schitul Cozancea.

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)