Prima pagină » 3 milioane euro pentru galbenul care va lua turiștii Bucovinei

3 milioane euro pentru galbenul care va lua turiștii Bucovinei

A avut peste 1.500 de călugări și este cunoscută pentru un galben unic, iar gloria de altă dată îi va fi redată cu 3,17 milioane euro! Ansamblul monahal Coșula va fi reabilitat cu 3,17 milioane euro, fonduri europene, de către Consiliul Județean.

Licitația pentru stabilirea firmei care va efectua lucrarea a fost reprogramată pentru data de 5 februarie!
CJ a obținut finanțarea de 14,3 milioane lei din fondurile europene, iar banii trebuie cheltuiți până la finele lui 2015.
Mănăstirea Coșula a fost construită în 1535, este cunoscută pentru Galbenul de Coșula, care rivalizează, la importanța istorică, cu Albastrul de Voroneț, dar și pentru faptul că a fost a treia cea mai mare mănăstire din Europa, cu peste 1.500 de călugări greci și că de acolo a pornit secularizarea averilor mănăstirești. Într-un beci din ansamblu, care există și astăzi, fost închis domnitorul A.I. Cuza, iar după ce a fost eliberat, a confisct averile călugărilor.

Mănăstirea are hramul „Sfântul Nicolaie” și a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaş, sfetnicul domnitorului Petru Vodă.
În apropierea mănăstirii se află un alt monument istoric, respectiv un pod construit de domnitorul Ștefan cel Mare.
Consiliul Județean Botoșani vrea să creeze un traseu al mănăstirilor din județ, alături de Coșula fiind incluse cele două de la Vorona, Oneaga, cele două de la Zosin, Cozancea, Agafton și Popăuți.

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)

250x250x

250x250x