Prima pagină » Dosare penale pe bandă rulantă şi amenzi de peste 110.000 lei în panificaţie

Dosare penale pe bandă rulantă şi amenzi de peste 110.000 lei în panificaţie

În perioada 26 octombrie - 22 noiembrie, poliţiştii botoşăneni au continuat acţiunile pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie. 15 persoane sunt cercetate penal sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni economice.

În medie, peste 230 de poliţişti din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, ordine publică, poliţie rutieră şi transporturi au fost angrenați sătămânal în desfăşurarea mai multor acțiuni punctuale, efectuând în total 1.301 controale, dintre care 178 la societăți comerciale, 228 la persoane fizice, fiind verificate și 895 mijloace de transport.

 

Polițiștii au constatat 64 infracţiuni, dintre care 10 prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. De asemenea, au fost aplicate 670 sancţiuni contravenţionale, dintre care 139 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite.

Valoarea totală a sancţiunilor contravenționale aplicate se ridică la 115.710 lei, iar a bunurilor ridicate urmare a acestora se ridică la 19.789 lei.

Cu prilejul controalelor desfăşurate, au fost depistați Mihai F., de 49 de ani, din orașul Siret, judeţul Suceava şi James O`., cetățean britanic, cu rezidența permanentă în România, judeţul Suceava, ambii reprezentanţi ai unor societăţi comerciale cu sediul în judeţul Suceava, care, în perioada 2010-2012, au solicitat de la APIA Botoșani și au încasat peste 739.000 lei, cu titlu de schemă de plată unică pe suprafață – SAPS, din fonduri europene și respectiv peste 224.000 lei, cu titlul de schemă de plată națională directă complementară – decuplată de producție – culturi în teren arabil – PNDC 1, din fonduri naționale, în baza unor documente care conțineau date nereale.

Cei doi au procedat în același mod și în anul 2013, folosind la APIA Botoșani documente false în susținerea cererilor de plată a sprijinului financiar aferent campaniei anului 2013.

“Faţă de aceştia se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals și respectiv tentativă la infracțiunea de înșelăciune”, a precizat Daniela Gheorghiescu, purtător de cuvînt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Botoşani”, a spus Gheorghiescu.

De asemenea, a fost depistată Niculina Ş., de 39 de ani, reprezentant legal al unei întreprinderi individuale din comuna Adășeni, judeţul Botoșani, care, în luna decembrie 2012, a reţinut şi nu a vărsat, cu intenție, în cel mult 30 zile de la scadență, suma de peste 7.000 lei, reprezentând impozit pe venituri din arendă reţinut de la persoanele fizice cu care avea încheiate contracte de arendă. Totodată, aceasta nu a înregistrat în evidența contabilă cantitatea de 10.000 kg grâu, obținută din recolta anului 2013, pe care a distribuit-o în luna iulie 2013, în natură, arendatorilor persoane fizice, cu titlu de arendă, fără să întocmească facturi și fără să colecteze TVA, să rețină impozitul pe venituri din arendă și să-l vireze bugetului de stat general consolidat . Prejudiciul cauzat bugetului de stat urmează a fi stabilit de către organele fiscale. “În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală și reţinere şi nevărsare, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

La data de 30 octombrie, în jurul orei 17.40, a fost depistat în trafic, pe DE 58, în orașul Flămânzi, județul Botoșani, Gheorghe P., de 36 de ani, din satul Iacobeni, comuna Dîngeni, județul Botoșani, în timp ce conducea ansamblul de vehicule format dintr-un autotractor și semiremorcă aparținând unei societăţi comerciale din comuna Corni, judeţul Botoșani, transportând în scop comercial cantitatea de 21.240 kg porumb boabe, neînsoțită de documentele prevăzute de lege care să justifice proveniența licită pe timpul transportului, respectiv factură fiscală și contract de vânzare-cumpărare. “În urma verificărilor efectuate s-a dispus sancționarea contravențională a societăţii comerciale, cu amendă în cuantum de 5.000 lei, confiscarea mărfii în valoare de 12.744 lei și a mijlocului de transport în valoare de 135.000 lei”, a declarat purtătorul de cuvînt al Poliţiei Botoşani.

Poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală şi faţă de Mihai P., de 43 de ani, reprezentant legal al unei întreprinderi individuale din comuna Călăraşi, judeţul Botoșani, care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi prin omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, prin aceea că, în luna august 2013, deşi era înregistrat în scopuri de TVA, a emis factură pentru cantitatea totală de 20.570 kg grâu, în valoare de peste 13.900 lei (fără TVA), reprezentând arendă persoane fizice, fără a colecta şi fără a achita la bugetul de stat TVA aferentă. Prejudiciul cauzat bugetului de stat general consolidat urmează a fi stabilit de către organele fiscale.

Florin M., de 39 de ani, administrator al unei societăţi comerciale din comuna Răuseni, judeţul Botoșani este suspectat că s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale prin ascunderea bunului sau a sursei impozabile ori taxabile și prin omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, prin aceea că, în perioada iulie-septembrie 2013, nu a întocmit şi nu a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii, facturi fiscale aferente cantităţilor totale de 20.964 kg grâu, 31.928 kg porumb boabe şi 139,56 litri ulei de floarea-soarelui, care au fost achitate către diferite persoane fizice cu titlu de arendă, fără a colecta şi fără a achita la bugetul de stat TVA aferentă. Prejudiciul cauzat bugetului de stat general consolidat urmează a fi stabilit de către organele fiscale. În cauză se efectuează cercetări faţă de Florin M. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Sub aspectul săvârşirii aceleiaşi infracţiuni este cercetat Eugen Ş., de 41 de ani, administrator al unei societăţi comerciale din comuna Andrieșeni, județul Iași, care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, prin ascunderea bunului ori sursei impozabile sau taxabile şi prin omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, prin aceea că, în ziua de 14.11.2013, a vândut cantitatea de 3.180 kg porumb boabe, în valoare de 1.590 lei, către R. Alexandru, din comuna Tiha Bîrgăului, județul Bistrița Năsăud, fără a-i întocmi factură fiscală şi fără a înregistra în evidenţa contabilă a societății operațiunea comercială efectuată, în scopul sustragerii de la plata TVA.

Tot sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, poliţiştii efectuează cercetări şi faţă de Vasile A., de 41 de ani, reprezentant legal al unei întreprinderi individuale din orașul Săveni, judeţul Botoșani, care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, prin ascunderea bunului ori sursei impozabile sau taxabile şi prin omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, prin aceea că, în perioada iulie – august 2013, nu a întocmit şi nu a înregistrat în evidenţa contabilă facturi fiscale aferente cantităţii totale de aprox. 50.000 kg grâu, care a fost achitată către diferite persoane fizice cu titlu de arendă, fără a colecta şi fără a achita la bugetul de stat TVA aferentă. Prejudiciul cauzat bugetului de stat general consolidat urmează a fi stabilit de către organele fiscale. În urma cercetărilor efectuate şi a probatoriului administrat de către poliţişti, la data de 19.11.2013 s-a dispus începerea urmăririi penale față de Lăcrămioara G., de 38 de ani, din comuna Vorona, judeţul Botoşani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înșelăciune, constând în aceea că, în perioada 21.09.2007- 17.07.2008, în calitate de împuternicit al unei societăţi comerciale cu sediul actual în judeţul Bacău, cu ocazia încheierii unui număr de 138 contracte de vânzare-cumpărare a unor suprafețe de teren de pe raza județului Botoșani, a indus și menținut în eroare pe administratorul societății, cu privire la cuantumul sumelor de bani plătite pentru achiziționarea terenurilor respective, în scopul de a obține pentru sine un folos material injust în sumă de peste 200.000 lei. “În vederea asigurării recuperării prejudiciului cauzat s-au luat măsuri asiguratorii prin instituirea unui sechestru asigurator imobiliar asupra mai multor terenuri arabile, aflate în proprietatea suspectei”, a adăugat Daniela Gheorghiescu.

Poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor l-au depistat de asemenea pe Maximilian W., de 39 de ani, cetățean german, administrator al unei societăţi comerciale din comuna Frumușica, judeţul Botoșani, care în perioada 25.09.2012–25.07.2013, a reţinut şi nu a vărsat, cu intenție, în cel mult 30 zile de la scadență, sumele de bani reprezentând impozite și contribuții cu reţinere la sursă, aducând bugetului de stat general consolidat un prejudiciu în cuantum total de 98.400 lei. În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

“Activităţile de prevenire și combatere a ilegalităților în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie vor continua şi în perioada următoare”, a conchis Gheorghiescu.

banulbotosanean@yahoo.com

YM: banulbotosanean

(BanulBotosanean.ro)

250x250x

250x250x