Prima pagină » Federovici: de 3 luni primăriile nu mai au bani pentru plata asistenților persoanelor cu handicap

Federovici: de 3 luni primăriile nu mai au bani pentru plata asistenților persoanelor cu handicap

Senatorul PSD Doina Federovici a cerut vicepremierului liberal Danie Chițoiu bani pentru plata asistenților persoanelor cu handicap.

„Unitățile administrativ teritoriale de pe pe raza județului Botoșani de mai bine de trei luni sunt în imposibilitatea de a plăti drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav inclusiv a indemnizațiilor lunare. Avand în vedere sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, aprobate prin Legea bugetului de stat nr. 5/2013, numeroase unități administrativ – teritoriale au solicitat suplimentarea anuală a sumelor cu destinația sus mentionată, în total cu suma de 10 milioane lei, deoarece suma aprobată este insuficientă pentru achitarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, inclusiv a indemnizațiilor lunare”, se arată în interpelarea adresată de Federovici lui Chițoiu, care este și ministru al Finanțelor.

Senatorul PSD susține că pentru finanțarea acestor drepturi, prin proiectul de buget pentru 2013, s-a solicitat suma de 29,3 milioane lei, doar că suma aprobată prin Legea bugetului de stat nr. 5/2013 a fost de 16,8 milioane lei, adică un procent de 58%.

„Avându-se în vedere cele precizate mai sus dar și majorarea venitului minim garantat la 800 lei începând cu data de 1 iulie 2013, precum și creșterea numărului de persoane cu handicap grav, în trimestrul III și IV nu se pot achita intergral drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, inclusiv a indemnizațiilor lunare. Situația a fost prezentată ministerului pe care îl conduceți inca din luna iulie 2013 solicitându-se suplimentarea aceastor sume, însă din nefericire nu s-a primit nici un răspuns. În aceste condiții, vă rog domnule ministru, să-mi comunicați când vor fi suplimentate aceste sume, având în vedere situația gravă în care se află aceste persoane lovite de soartă dar și impasul în care se află primarii acestor localități prin neacordarea acestor indemnizații”, a concluzionat Federovici în interpelare.

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)

250x250x

250x250x