Prima pagină » Bani pentru padocul cânilor comunitari cu atacuri la ONG-uri şi vot împotrivă

Bani pentru padocul cânilor comunitari cu atacuri la ONG-uri şi vot împotrivă

Consiliul Local Botoşani a aprobat astăzi suma de un milion de lei pentru construcţia padocului în care să fie ţinuţi câinii maidanezi din municipiu. Primarul Ovidiu Portariuc a propus construirea unui padoc unde să fie ţinuţi câinii capturaţi de pe străzile municipiului Botoşani. Proiectului i s-a alocat un milion de lei, dar autorităţile dau garanţii că se vor cheltui mai puţini bani în urma licitaţiei.

Chiar dacă proiectul a trecut în final, acesta a născut dezbateri intense timp de mai bine de jumătate de oră între consilierii locali.

„Este un proiect de maxim interes dacă vrem ca în maxim două luni să începem prinderea câinilor de pe străzi şi ţinerea lor acolo”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc. În viitorul padoc al municipalităţii vor putea fi cazaţi 800 de câini comunitari. 

Opoziţia dezbinată de votul pentru acest proiect

Consilierii locali din opoziţie au votat diferit proiectul propus de municipalitate de construire a padocului pentru câinii maidanezi. Consilierul local PDL Doina Bucşinescu s-a opus alocării de bani pentru acest proiect, fără a prezenta vreun punct de vedere, în timp ce Corneliu Furtună, de la PNŢCD, s-a abţinut de la vot, şi a cerut o altă soluţie pentru rezolvarea problemei câinilor maidanezi. Ceilalţi consilieri ai  
„Când aud că se alocă un milion de lei pentru o construcţie pentru câini devin populist şi mă gândesc la câţi oameni ar putea servi masa de Paşti cu banii aceştia. Trebuie să fie o altă soluţie mai bună cu bani mai puţini cheltuiţi”, a declarat Furtună.
Primarul Ovidiu Portariuc i-a reamintit consilierului PNŢCD că se caută soluţii de 8-9 luni de zile şi că este rugat să vină cu o altă soluţie mai bună decât prinderea câinilor şi cazarea în padoc.

„De 8-9 luni încercăm să găsim soluţii să scăpăm de câini. Nu vreau să văd copii muşcaţi de câini şi aş fi vrut să nu văd nici până acum. Potrivit DSP, anual 400-500 de botoşăneni sunt muşcaţi de câini, dintre care 50 sunt copii. Preţul de construcţie va fi mai mic în urma licitaţiei şi dacă aveţi o altă soluţie vă ascult”, a declarat Portariuc.

Consilierul local Furtună a propus şi organizarea unui referendum local pentru ca botoşănenii să decidă cum se va rezolva problema câinilor maidanezi, însă primarul Portariuc i-a replicat că s-a luat în calcul această variantă care ar costa 100.000 de lei şi că rezultatul ar fi cel cunoscut, respectiv că botoşănenii vor să nu mai vadă câini maidanezi pe străzi.

Chiar dacă este cunoscut faptul că botoşănenii sunt exasperaţi de problema câinilor comunitari, consilierul local conservator Paul Onişa a spus că sunt şi alte probleme în oraş, cum ar fi cerşetorii, pentru care municipalitatea să aloce bani pentru rezolvare şi nu doar pentru câinii comunitari. În replică, viceprimarul Cosmin Andrei, cel care gestionează problema câinilor maidanezi, le-a cerut consilierilor locali să aprobe bugetul pentru construirea padocului pentru a începe capturarea maidanezilor de pe străzi şi rezolvarea problemei celei mai arzătoare a municipiului. „Haideţi să trecem la treabă. Vă rog să aveţi încredere în noi că vom rezolva problema. Această soluţie este pentru rezolvarea pe termen scurt şi mediu, iar pentru termen lung trebuie să ne îndreptăm atenţia şi către câinii de la case, care ar trebui sterilizaţi, iar dacă proprietarii nu vor atunci să plătească o taxă la municipalitate”, a declarat viceprimarul Andrei. Potrivit acestuia, la Botoşani sunt printre cele mai scăzute costuri cu prinderea şi sterilizarea câinilor maidanezi. Dacă în Botoşani sterilizarea unui câine costă 80 de lei masculul şi 120 de lei femela, în alte primării costurile ajung şi până la 200 de euro pentru sterilizarea unui câine.

Atac la ONG-uri
Consilierul local Corneliu Furtună, de la PNŢCD, a spus că ONG-urile care luptă pentru drepturile animalelor în Botoşani au în spate interese financiare. „Să nu ne lăsăm dominaţi de dictatura minorităţilor. În spatele dragostei pentru animale este interesul unor indivizi care fac bani. Dacă le plac atât de mult câinii să-i ia acasă”, a declarat Furtună, făcând referire la un ONG local care s-a opus capturării câinilor comunitari şi transportării în padocuri din Constanţa.

banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)