Știri locale Visit Botoșani

Casa Memorială ”George Enescu” a fost restaurată cu fonduri europene. ”O moștenire de neprețuit”

O nouă investiție majoră în domeniul cultural a fost finalizată de către Consiliul Județean Botoșani.

Procesul de reabilitare și restaurare a Casei Memoriale „George Enescu” de la Liveni a fost finalizat, iar în marți, 28 noiembrie 2023, a fost făcută recepția lucrărilor realizate în cadrul proiectului transfrontalier „History and Music – values that bring us together”. Valoarea totală a proiectului este de 1,43 milioane de euro, iar partea care a revenit Muzeului Județean fiind de peste 650 de mii de euro. Consiliul Județean a asigurat o cofinanțare de 126 de mii de euro.

„Casa Memorială «George Enescu» din Liveni este o moștenire de neprețuit. Prin implementarea acestui proiect transfrontalier am reușit să readucem la viață casa «mică cu pridvor de lemn vopsit, unde se uscau funiile de ceapă la soare», așa cum și-o amintea marele compozitor în memoriile sale. Am convingerea că acesta este modul cel mai potrivit pentru a-i onora memoria și a-i cinsti marea creație”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.

Prin proiectul „History and Music – values that bring us together” s-a restaurat zidăria, tâmplăria de lemn, atât cea interioară, cât și cea exterioară, și s-au refăcut pardoselile și acoperișul. Lucrările au vizat și curtea casei, unde s-au refăcut gardul, fântâna, aleile și rigolele și s-a realizat o scenă din piatră naturală pentru evenimente e în aer liber.

Imobilul nu mai beneficiase de îmbunătățiri din anii ’90, însă atunci lucrările nu au fost de anvergură, ci doar reparații.