Știri locale Visit Botoșani

Premieră în zona Moldovei: la Botoșani se joacă prima piesă de teatru și pentru persoanele cu deficiențe senzoriale

ANSR FIliala Botoșani:

Pentru prima dată în zona Moldovei, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită persoanele cu deficiențe senzoriale (de auz și de vedere) la teatru, dezvoltând un proiect în parteneriat cu ANSR Filiala Botoșani – Asociația Națională a Surzilor din România Botoșani, cu Liceul Special ”Moldova” Târgu Frumos și cu Asociatia Nevazatorilor Botosani.

Pe 19 octombrie de la ora 17.00, în sala Cinematografului „Unirea” se joacă „Cerere în căsătorie”, un spectacol în regia lui Mihai Donțu. Din distribuție fac parte Silvia Răileanu, Cezar Amitroaei și Radu Dragoș. Daniel Hliban, director al ANSR filiala Botoșani, interpret autorizat al limbajului mimico-gestual face traducerea pentru persoanele cu deficiențe de auz iar Teatrul „Mihai Eminescu” asigură descrierea narativă pentru persoanele cu deficiențe de vedere, prin vocea doamnei Lidia Uja.

În România trăiesc aproximativ 88.000 de persoane cu deficiențe de vedere și 23.000 de persoane cu deficiențe de auz. Se vorbește în țara noastră și prin lume despre nevoia de incluziune. Există un design universal de învățare (modelul DUI) pentru facilitarea incluziunii dar el e ca o Fata Morgana, se vede în zare dar de multe ori nu există, e doar o iluzie. Și dacă spre incluziunea școlară s-au mai făcut pași, către incluziunea culturală întămplările sunt tratate ca fiind excepție.

Teatrul „Mihai Eminescu” își dorește ca acesta să fie doar începutul, acum acest spectacol este o întâmplare inedită și prima din istoria instituției dar sperăm să devină normalitate!

Persoanele cu deficiențe senzoriale au dreptul de a fi în sala de spectacole!

ABC-CON International