Visit Botoșani

A fost înființată în 1882, a ars, a trecut prin război, a primit donație de la Grigore Antipa și este NEMURITORE



Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani- locul care așteaptă cititori din anul 1882

Progresul cultural al Botoşaniului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, impunea înfiinţarea, alături de celelalte lăcaşuri de cultură (liceu, teatru, societăţi culturale) şi a unei Biblioteci Publice.

Acest lucru s-a înfăptuit din iniţiativa lui Th. Boian, unul dintre primarii cei mai inimoşi şi luminaţi pe care i-a avut oraşul Botoşani în secolul trecut, prin Hotărârea Consiliului Municipal, ce poartă data de 18 martie 1882. În mod oficial, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” a fost inaugurată la 14 noiembrie 1882, în localul Şcolii nr. 1 de Băieţi – „Marchian”.

Primul său bibliotecar a fost V. Nădejde, învăţător, viitor membru fondator al Ateneului botoşănean. Pe actele de corespondenţă ale bibliotecii este imprimată o ştampilă, special confecţionată, cu înscrisul „Romania Biblioteca din Botoşani 1882″. În 1885, biblioteca publică se contopește cu cea a Liceului Laurian . Cele 2 biblioteci ard în 1917.

După Primul Război Mondial începe refacerea fondului de carte, astfel încât în 1920 Biblioteca are 970 volume consultate şi 1720 cititori. Ulterior, numeroase personalităţi îi donează o parte din bibliotecile personale, printre ele numărându-se şi savantul Grigore Antipa, care înzestrează biblioteca cu 2000 de volume.

La împlinirea a 100 de ani de existenţă, biblioteca primeşte titlul de Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu”. Aceasta găzduieşte fondul documentar Mihai Eminescu, unic în ţară, cuprinzând 8000 unităţi de bibliotecă (ediţii bibliofile, mobilier de patrimoniu, hărţi, medalii), ce a fost donat de către Ion C. Rogojanu.

Biblioteca funcţionează și într-o frumoasă clădire de la sfârşitul secolului al XIX-lea, adevărată bijuterie arhitectonică, renumită, Casă Moscovici.

În prezent fondul de aproximativ o jumătate de milion de unități de bibliotecă, poate fi pus la dispoziția publicului în cele douăzeci de secții și servicii ale bibliotecii.

Drept urmare, Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani, instituţie de distinsă ţinută culturală, serveşte de peste un secol interesele de informare, studiu, educaţie, lectură si recreere ale utilizatorilor săi!

Sursa: VisitBotoșani

#Botoșani #VisitBotoșani #TravelBotoșani #DiscoverBotoșani