Administrație Știri locale

Instituția aproape închisă de procurorii DNA a dat amenzi de 2,1 milioane lei în 2023

Garda de Mediu Botoșani a încheiat anul 2023 cu amenzi aplicate în valoare de 2,1 milioane lei și cu sute de controale, deși instituția a avut activitatea paralizată după descinderile procurorilor DNA din luna martie 2023, care au acuzat doi comisarii de fapte de corupție.

Potrivit raportului de activitate al Comisariatului Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu, în 2023 au fost făcute 291 acțiuni de inspecţie și control, conform planului anual de inspecții, aprobat de Comisarul General.

”Urmare a acestor inspecții pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 148 sancțiuni contravenționale, din care, 71 avertismente și 77 amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.112.500 lei. Din total 77 amenzi contravenționale: 56 de amenzi sunt achitate, două amenzi au fost trimise în debit către Administrația Financiară, 41 amenzi sunt contestate. Au fost aplicate două sancțiuni complementare de aducerea terenului la stare inițială și o sancțiune complementară de sistare activitate. Au fost înaintate către organele de cercetare penală trei sesizări penale”, se precizează în raportul de activitate al instituției condusă de Cristina Kashyap.

Raportul de activitate mai arată că au fost efectuate:

– 34 acțiuni de inspecție și control planificate la obiectivele cu impact semnificativ asupra mediului sau obiectivele care s-au încadrat în cerințele tematicilor transmise de Comisaratul General;

– 257 acțiuni de inspecție și control neplanificate, astfel:

– 51 inspecţii pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor impuse în actele de reglementare,

– 12 inspecţii în urma autosesizării Gărzii Naţionale de Mediu,

– 3 inspecţii investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului

– 80 inspecţii pentru soluţionarea sesizărilor/petiţiilor,

– 77 inspecţii dipuse de Comisariatul General

– 3 inspecții pentru verificarea modului de realizare al obligațiilor stabilite la încetarea activităţii

– 4 inspecţii la obiective noi,

– 5 inspecţii pentru verificarea realizării măsurilor impuse,

– 22 inspecţii cu alte autorităţi (IPJ, SGA,ANANP, ISU, ANPC, BTN)