Știri locale

Alexandra Huțu: „Am votat proiectul de lege inițiat de PSD pentru creșterea gradului de protecție a minorilor față de agresiunile sexuale”

În luna iulie din acest an, Parlamentul a adoptat Legea Nr. 217/2023, prin care s-au introdus noi infracțiuni în Codul Penal pentru sancționarea mai drastică a faptelor de abuz sexual în rândul minorilor sub 16 ani.

În urma creșterii accentuate a cazurilor de agresiune a copiilor și a dezbaterilor cu specialiștii din domeniul juridic și educațional, PSD a luat decizia de a crește gradul de implicare al autorităților și de pedepsi foarte aspru astfel de infracțiuni printr-o actualizare legislativă.

Marți, 19 decembrie, în calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind creșterea gradului de protecție a minorilor față de agresiunile sexuale prin înăsprirea pedepselor penale în cazul abuzurilor sexuale față de minori.

Statisticile realizate de organizațiile non guvernamentale care activează în domeniul protecției copiilor și datele înregistrate de Poliția Română arată că în fiecare an crește cu o cincime numărul minorilor agresați sexual, în raport cu anul precedent. Este foarte grav faptul că în fiecare zi un minor este violat sau agresat sexual, ceea ce înseamnă că este nevoie de o întărire a legislației penale pentru sancționarea foarte dură a celor care abuzează în orice fel copiii. Totodată se impune o identificare, individualizare și pedepsire exemplară pentru orice faptă a căror victime sunt minorii. De aceea, am votat alături de colegii mei proiectul inițiat de PSD care să preîntâmpine și să se diminueze cât mai mult acest fenomen prin introducerea infracțiunii de viol prin abuz de autoritate și încredere asupra minorilor, dar și ca această faptă să devină imprescriptibilă ca răspundere penală”, a declarat deputatul PSD Alexandra Huțu.

Sistematizarea normelor de incriminare, înțelegerea semnificației și consecințelor actelor sexuale la vârste fragede, combaterea abuzului sexual asupra copilului, creșterea nivelului de conștientizare la nivel social privind drepturile copiilor și a capacității profesorilor și părinților de a identifica diferitele forme de abuz la adresa minorilor, sunt probleme la care trebuie să răspundă noua legislație adoptată.

Legea poate fi consultată la adresa: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2023/pr757_23.pdf