Știri locale

FOTO A lucrat pentru Red Bull în Austria, acum scoate la licitație o ie pentru a porni o șezătoare într-o comună din nordul Moldovei

Unul dintre primarii tineri din județul Botoșani a înființat un ansamblu folcloric, iar soția sa vrea să pornească o șezătoare cu mamele și bunicile pentru a coase haine tradiționale pentru copiii din formație.

Este vorba despre Alexandra Popescu, soția lui George Popescu, primarul comunei Sulița. Aceasta a lucrat pentru Red Bull în Austria, iar acum înființează șezători pe malul frumosului iaz Dracșani. Licitația pentru ie a fost organizată cu scopul de a arăta comunității locale că pot fi făcute multe pentru comună prin implicare, prin a oferi ceva personal pentru toți ceilalți fără să ceri nimic înapoi și mai ales pentru ceva ce să dăinuie în timp.

În urmă cu doi ani, George Popescu înființa ansamblul folcloric al comunei Sulița pentru a păstra și duce mai departe tradițiile populare strămoșești, iar acum soția sa implică

”Ma despart cu inima usoara de ia cusuta cu mult drag. Dupa cum stiti a fost un set in shop si atunci cand a aparut mi-am dorit foarte mult sa am o ie adevarata, cusuta fara sa dau gres dupa postarea facuta de dna Ioana Corduneanu. Locuiesc de 4 ani la Sulita, jud Botosani, unde cu 2 ani in urma s-a infiintat un ansamblu folcloric, iar anul acesta dupa cateva spectacole organizate am avut o idee destul de curajoasa vreau sa initiez o sezatoare la noi in sat, unde sa coasem pentru copiii din ansamblu. Daca tot canta si joaca acesti copii pe muzica strabunicilor sa fie si cu ii si camasi adevarate! Sa fie mandrii de unde sunt si sa revitalizam comuna cu activitati de calitate! Planurile sunt facute, doamnele initiate in ale cusutului, panza si planse o sa avem multumita doamnei Ioana. Prin aceasta vanzare, vreau sa finantez o parte din costurile panzei si atelor, sa nu ne potcnim de la inceput in lucruri administrative… vreau sa fie cu cantec si voie buna de la început”, își prezintă Alexandra Popescu motivul pentru care scoate ia la licitație.

Venită din Ardeal, Alexandra s-a îndrăgostit de portul moldovenesc și de ce a găsit în comuna Sulița în ceea ce privește tradițiile.

”Ca puterea gandului a fost mai departe decat o ie cusuta, ca puterea gandului Ioanei a dus la ceva si mai frumoas decat o ie cusuta, poate la 100 de ii, cusute de mame, matusi, bunici pentru copiii lor. Sper ca peste 100 de ani la Sulita sa se gaseasca inca dovada gandului nascut intr-o seara de duminica cu o simpla postare pe FB”, a completat Alexandra Popescu.

Cei care vor să liciteze pentru ia Alexandrei Popescu, ie veritabilă cusută manual, pot accesa linkul de mai jos.  

https://www.facebook.com/groups/semnecusute/permalink/2233702213495867/

ABC-CON International