Politică Știri locale

Un nume greu cu legături în PNL Botoșani, reținut în dosarul baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu

Politicienii de dreapta și cei de stânga nu au nicio problemă să facă bani împreună și își aduc aminte că sunt din partide concurente doar în campaniile electorale, de ochii alegătorilor.

DNA a anunțat reținerea pentru 24 de ore a unui expert tehnic în drumuri din dosarului mitei de care este acuzat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui și a PSD Vaslui.

Expertul este un fost lider PNL Botoșani care a deținut și funcția de administrator public al Consiliului Județean Botoșani pe vremea când liberalii conduceau această instituție.

”Procurorii DNA l-au pus sub învinuire pe președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru luare de mită, însă în dosar mai apare și un consultant, angajat de Consiliul Județean Vaslui, pentru a evalua un contract prin care s-au reabilitat drumuri în județ. Potrivit informațiilor G4Media, numele consultantului este Radu Judele”, scris G4media.ro.

” DOI ÎN UNU… După reținerea lui Dumitru Buzatu, prins în flagrant luând mită de 1,25 milioane de lei, DNA anunță o nouă bombă. Reținerea și a expertului ieșean Radu Judele, cel care a fost complicele președintelui de CJ Vaslui, când acesta a început șantajul împotriva firmei care a câștigat cele două tronsoane din drumul strategic Bârlad – Laza – Codăești, SC Soragmin SRL. Cu această nouă reținere se lămurește și cine este denunțătorul lui Buzatu. Este vorba de omul de afaceri Emil Savin de la Transmir, care intrase în malaxorul lui Buzatu cu firma fiicelor sale, SC Soragmin SRL”, scrie și Vremeanoua.ro.

Radu Judele a fost unul dintre apropiații lui Florin Țurcanu, fost președinte al Consiliului Județean Botoșani și fost președinte al PNL Botoșani, care și-a pierdut funcțiile tot într-un dosar de corupție. Pe timpul lui Țurcanu, Judele a fost administrator public al Consiliului Județean Botoșani, iar după debarcarea lui Țurcanu el a devenit cel care decidea împărțirea banilor de către CJ Botoșani.

Judele a rămas în cercul de prieteni a unei părți din actual echipă de conducere a PNL Botoșani, având hobby-uri comune și un trecut politic în care au împărțit multe.

Comunicatul DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 940/VIII/2023 din data de 23 septembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a unui inculpat, expert, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.
În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cc. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.
În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.
După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).
De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.
În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.
După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 24 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

ABC-CON International