Administrație Politică Știri locale

VIDEO Cele mai mari scumpiri, au explodat ratele, taxe mai mari. USR a lansat Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL

O perioadă în care Guvernul se laudă cu creșterea economică, dar populația este din ce în ce mai nemulțumită și diferite categorii de bugetari protestează în stradă, aduce o analiză a USR cu privire la rezultatele guvernării PSD-PNL.

Raluca Curelariu, consilier local USR și vicepreședinte în Biroul Local USR Botoșani, a fost cea care a prezentat conținutul Cărții Negre a guvernării PSD-PNL.

”USR a lansat Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL. Coaliția de la guvernare negociază funcții și schimburi de putere, în condițiile în care țara fierbe pentru că nemulțumirile românilor sunt din ce în ce mai mari. Ce a reușit să ”realizeze” de când este la putere?”

Aceasta a prezentat ”trista realitate”:

  • Cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. La alimente, prețurile s-au majorat în medie cu circa 20% (vârfuri – lapte 60%, unt 45%, ulei 40%)
  • Cea mai mare parte a inflației a fost determinată de prețurile din energie, umflate artificial chiar de stat.
  • Au explodat ratele la credite. Sute de mii de români (350.000 au credite dependente de ROBOR, 400.000 au credite dependente de IRCC) au fost nevoiți să plătească sume de aproape două ori mai mari.
  • Datoria publică a depășit 50% din PIB, adică e mai mare decât jumătate din tot ceea ce producem în România. Doar în primele 4 luni din 2023, Guvernul PSD-PNL a împrumutat peste 84 miliarde lei la dobânzile cele mai mari din regiune și din Europa, de 7-8% (vârf de 9,26% anul trecut în iulie).
  • Dezmățul cheltuielilor publice. Deși au tot spus că îngheață angajările, numărul angajaților la stat ajunsese la sfârșitul lunii noiembrie 2022 la maximul istoric al ultimilor 12 ani: 1,280 milioane persoane. Au explodat și cheltuielile cu achizițiile de bunuri și servicii, iar așa-zisa ordonanță a austerității nu determină nicio economie reală la buget.
  • Taxe mai mari: au supraimpozitat contractele part-time, au obligat mii de microîntreprinderi să treacă de la cotă de impozitare la 3% la 16%, au introdus „taxa pe Soare”.  Toate acestea s-au tradus în peste 180.000 de locuri de muncă desființate.
  • România riscă să piardă miliarde de euro din PNRR. Pe primul trimestru din 2023, niciunul din cele 13 jaloane nu a fost îndeplinit. Iar printre jaloanele neîndeplinite se află reforme de care Guvernul nici nu s-a apucat în realitate, cum sunt reforma pensiilor speciale și refera sistemului de pensii. Au mințit românii că nu pot majora pensiile din cauza PNRR și a pragului de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR, dar cheltuielile pentru pensiile contributive sunt în jur de doar 7%, la care se adaugă 1% pentru pensiile speciale. Dacă ar fi vrut, PSD și PNL puteau crește pensiile cu peste 25%.
  • Au salvat pensiile speciale. În 2023, Guvernul Ciucă plătește 12 miliarde lei pentru pensiile speciale, adică mai mulți bani decât pentru construcția de autostrăzi. Premierul Ciucă are o pensie specială de 18.000 de lei pe lună, în vreme ce 3 milioane de pensionari încasează mai puțin de 1.800 de lei.
  • Eșecul „României educate”. Legile Educației adoptate de Parlament în forma propusă de guvernul PSD-PNL nu fac altceva decât să înrăutățească tot ce era deja rău în învățământul românesc. Noile legi nu rezolvă cu nimic problema sutelor de mii de copii care se află la risc să abandoneze școala din motive de sărăcie. Nu propun nimic pentru îmbunătățirea rezultatelor la testele internaționale, unde România e constant la fundul clasamentelor. Nu oferă nicio garanție că statul român va aloca banii necesari pentru modernizarea școlilor și creșterea salariilor profesorilor.
  • Eșecul aderării la Schengen. Un eșec major al modului absent, umil, incompetent și neasumat în care Guvernul PSD-PNL și președintele Iohannis fac politică externă de ani buni de zile.

ABC-CON International