Politică Știri locale

Consilierii USR propun, Primăria se opune! Consilierul USR Eusebiu-Ilie Iftode:  Motive halucinante pentru respingerea propunerii de sterilizare a câinilor din Flămânzi

Comunicat de presă: Într-un oraș în care câinii sunt ”sterilizați de tot” prin diverse colțuri de bloc, consilierii locali în majoritatea lor PSD și PNL au considerat ”inutilă” și ”scumpă” o hotărâre de CL ce prevede posibilitatea sterilizării gratuite a câinilor cu stăpân. Soluția a fost propusă de consilierul USR Iftode Eusebiu-Ilie și era menită să înceapă, măcar în acest fel, gestionarea rațională și responsabilă a problemei câinilor cu sau fără stăpân. Proiectul propunea aprobarea unei sume de 25.000 de lei pe an pentru decontarea operațiunilor de sterilizare a minim 100 câini, totodată existând posibilitatea campaniilor de sterilizare cu totul gratuite derulate de diverse ONG-uri la nivel național, care ar putea dubla numărul câinilor sterilizați.

Discuțiile pe marginea proiectului au arătat însă, în ședința de CL Flămânzi de la sfârșitul lunii aprilie, iresponsabilitatea aleșilor locali și refuzul de a pune viața și sănătatea cetățenilor din Flămânzi mai presus decât lupta politică.

Motivele invocate pentru a nu se aproba proiectul USR au fost de-a dreptul halucinante. Pornind de la ”Ce? Dacă îl sterilizezi nu mai mușcă?” și ajungând la ”este inutil, pentru că la noi problema este a câinilor vagabonzi, pe care oricum îi găsești sterilizați de tot pe ici pe colo”, pentru că ”oricum sar gardul adăpostului”. ”Ar trebui plătită de Guvern o astfel de operațiune de sterilizare, nu de primărie”, a fost de părere un consilier, ba chiar, unul dintre aleșii locali s-a opus proiectului pe motiv că dacă se începe sterilizarea gratuită la Flămânzi, câinii din comunele din jur sau din întreg județul vor fi duși și abandonați acolo doar pentru că oricum se practică.  

Deși li s-a explicat de către un coleg veterinar că pericolul patrupedelor necontrolate în comunitate este foarte mare pentru sănătatea oamenilor, având în vedere paraziții sau agresivitatea, aleșii locali nu au înțeles nici măcar că sterilizarea ar reduce mult numărul câinilor, în special al puilor abandonați în spațiul public, pui care vor deveni o problemă în perioada următoare.

”Pretinzând, fără nicio justificare, că suma ar fi, de fapt, 600.000 de lei, domnul primar a declarat proiectul de hotărâre ”inutil”, pe motiv că în Flămânzi se va face licitație pentru serviciul de ecarisaj, că totul va fi rezolvat. În realitate proiectul a fost respins pentru că venea de la USR, iar situația câinilor, cu stăpân sau fără, la Flămânzi este total haotică. Copii și oameni de toate vârstele sunt puși în pericol în fiecare zi de nepăsarea unor aleși locali ce nu votează pentru oameni, ci cum li se cere de către șeful politic . ”, a declarat Eusebiu-Ilie Iftode, consilier local în orașul Flămânzi.