Administrație Știri locale

FOTO Șantiere la Muzeul Județean și Casa Enescu din Liveni. Federovici: ”Muzee moderne cu facilități de ultimă generație”

Două dintre instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Botoșani sunt în plin șantier de modernizare, iar altele două se pregătesc pentru viitoare investiții masive.

Acum, Muzeul Județean Botoșani și Casa Memorială „George Enescu” Liveni, clădiri de patrimoniu, sunt într-un amplu proces de consolidare, reabilitare și restaurare.

Proiecte pentru documentațiile tehnice ale viitoarelor lucrări de modernizare sunt în curs de realizare la Muzeul pentru Științele Naturii din Dorohoi și Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”.”La Liveni, imediat ce s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, constructorul a și demarat șantierul, începând cu lucrările de subzidire. Pe lângă aceste lucrări de consolidare, se vor reabilita pardoselile și acoperișul și se va restaura zidăria, tâmplăria de lemn, atât cea interioară, cât și cea exterioară. De asemenea, se vor reface aleile, rigolele și platformele din piatră naturală”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Lucrările sunt finanțate printr-un proiect transfrontalier de aproximativ 650.000 de euro, cofinanțarea pe care o asigură CJ fiind de peste 126.000 euro.

Și la Muzeul Județean lucrările de subzidire sunt în plină desfășurare.

Proiectul de reabilitare presupune lucrări de amploare care se vor întinde pe o perioadă de 36 de luni: vor fi consolidate: fundația, pereții de piatră și șpaleții cu bolți de la demisol; se vor efectua placări cu plase sudate pe traseul fisurilor/crăpăturilor; se vor reface: tencuiala, finisajele și elementele decorative; va fi înălțată mansarda pentru a fi amenajate spații administrative; se va extinde spațiul expozițional de la 17 la 23 de săli de expunere; se vor crea noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia.

”Valoarea totală a proiectului se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanțare pe care o asigură Consiliul Județean este de aproximativ 577 de mii de lei. Reabilitarea celor două clădiri sunt proiecte importante pentru județul nostru și prin transpunerea lor în practică, botoșănenii vor avea parte de un muzee moderne, cu facilități de ultimă generație”, a completat președintele CJ Botoșani.ABC-CON International