Știri locale

Cum pregătești mașina pentru o călătorie la munte iarna și de ce este important să ai un set de lanțuri auto cu tine?

Nimic nu se compară însă cu o mica escapada de weekend la munte, mai ales în această perioadă când sporturile de iarna fac ca distracția și adrenalina să se împletească armonios. Iată câteva sfaturi pentru pregătirea mașinii tale pentru o călătorie la munte iarna!

Dacă te pregătești să mergi cu mașina la munte, este important să știi că acest tip de călătorie poate pune la încercare atât vehiculul, cât și abilitățile tale de conducere. Drumurile montane pot fi abrupte, înguste și cu multe viraje, iar condițiile meteorologice pot fi neprietenoase, așa că este esențial să iei măsuri pentru a te asigura că mașina ta este pregătită pentru acest tip de aventură. Dat fiind faptul că vorbim în aceasta perioada despre sezonul rece, procesul de pregătire al mașinii ar trebui să capete noi valențe, pentru ca la toate provocările menționate anterior, se adaugă și cele specifice iernii. Drumul alunecos, prezența zăpezii pe sosea, dar si temperaturile scăzute, reprezintă doar câteva particularități ale sezonului rece care îți pot da adevărate bătăi de cap.

Nimic nu se compară însă cu o mica escapada de weekend la munte, mai ales în această perioadă când sporturile de iarna fac ca distracția și adrenalina să se împletească armonios. Iată câteva sfaturi pentru pregătirea mașinii tale pentru o călătorie la munte iarna!

Asigură-te că ai un set de lanțuri auto la tine

Într-o primă etapă, un prim pas pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că dispui în permanență de un set de lanțuri auto. Chiar dacă nu le vei putea utiliza pe drumurile pe care nu se regăsește un strat de zăpadă, în zonele montane sunt absolut esențiale.  Acestea te pot scoate din încurcătură atunci când mașina patinează sau când ramai împotmolit în zăpadă (o situație destul de comună în zonele montane iarna).

Verifică starea generală a mașinii tale

Înainte de a pleca, este important să verifici starea generală a mașinii tale. Verifică nivelul de ulei, de lichid de răcire și de lichid de frână. Asigură-te că bateria mașinii este încărcată și că toate luminile și semnalele de avertizare funcționează corect. Verifică de asemenea, presiunea roților dar si starea anvelopelor.

Instalează anvelopele potrivite

Anvelopele potrivite sunt importante pentru orice călătorie, dar mai ales pentru drumurile montane. Anvelopele de iarnă sunt cele mai potrivite pentru astfel de trasee. Asigură-te că anvelopele tale sunt în stare bună și că au o aderență corespunzătoare. Dacă prezintă semne de uzură intensă, recomandarea este aceea de investi într-un set nou de anvelope de iarnă.

Acorda atenție sporită sistemului de frânare

Drumurile montane impun solicitări mari sistemului de frânare. Asigură-te că sistemul de frânare al mașinii tale funcționează corespunzător și nu uita să verifici concomitent și nivelul lichidului de frână. Daca în urma unei verificări amănunțite constați că există defecțiuni, este recomandat să le remediezi înainte de a te gândi să te aventurezi pe munte.

Asigură-te că ai suficient combustibil

Drumurile montane pot fi lungi și, uneori, nu sunt benzinării în apropiere. Este important să te asiguri că mașina ta are suficient combustibil pentru a parcurge traseul și pentru a avea totodată și o marjă de siguranță. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este acela de a rămâne fără combustibil într-o noapte rece de iarnă la munte.