Știri locale

Mirel Manea a făcut Filarmonica Botoșani parteneră a Praga Philarmonic Orchestra și ne face să visăm: ”Provocarea cea mai mare este.. ”

Mirel Manea a făcut Filarmonica Botoșani parteneră a Praga Philarmonic Orchestra și ne face să visăm: ”Provocarea cea mai mare este.. ”După ce a făcut Filarmonica ”George Enescu” Botoșani parteneră a Filarmonicii Naționale din Chișinău, marele artist Mirel Manea duce instituția botoșăneană și spre Vest.

Filarmonica „George Enescu” Botoșani și „Praga Philarmonic Orchestra” au semnat astăzi, 7 Februarie 2023, un acord de parteneriat instituțional, ce are ca scop promovarea creaţiei culturale iar principiile acestui protocol sunt: sprijinirea liberei circulații a ideilor în cultura românească și cea cehă, promovarea valorilor democratice şi etice, prezentarea publicului din România şi din străinătate a unor concerte extraordinare. Prima colaborare dintre cele două instituţii va avea loc în cadrul Festivalului Instituțiilor de Cultură, din 19 August 2023 în Centrul istoric, ceea ce înseamnă că spectacolul din august 2023 de la Botoșani va fi de proporții uriașe. Ceremonia s-a desfăşurat la sediul instituției din Praga în prezența reprezentanților celor doua instituții.

”Protocolul încheiat astăzi reprezintă împlinirea unui deziderat pe care l-am exprimat încă din primele zile ale mandatului meu la Filarmonica Botoșani: acest parteneriat solid cu Praga Philarmonic Orchestra la cel mai înalt nivel, este de fapt al doilea protocol semnat, după cel cu Filarmonica Națională din Chișinău. Toate acestea fac parte din bagajul meu de relații internațioanale pus în folosul Filarmonicii Botoșani. Vedem acest parteneriate drept un corolar de la sine înțeles al misiunii noastre de căpătâi, aceea de a promova Botoșaniul și valorile culturii române în lume. E vorba de o diversitate de acțiuni, unele de o elevație deosebită, de anvergură: care fac cinste ambelor instituții”, a declarat marele artist Mirel Manea, directorul Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani.

Concertele Filarmonicii au început să atragă vizitatori din toate județele Moldovei și chiar din Ardeal, de când este Mirel Manea director. Acesta a cunoscut succesul la nivel international ca artist individual, având concerte din Monaco, până în Dubai, de la Veneția până în New York și Miami, iar acum își pune toate cunoștințele internaționale în slujba Filarmonicii ”George Enescu” și pentru imaginea municipiului și județului Botoșani în lume.

Dacă prin concertele Filarmonicii, Mirel Manea ne face să plutim, strategia sa la nivel international ne fac să visăm frumos și ne arată, din nou, că pentru marele Mirel Manea limita este doar cerul.

Mirel Manea știe că pentru a avea succes trebuie să muncește mult și să visezi spre țeluri mărețe, iar prin postarea de pe contul său de Facebook spre parteneriatul cu Praga Philarmonic Orchestra ne dezvăluie și care este planul său măreț pentru Botoșani.

Practic, Mirel Manea vrea o infuzie de cultură la cel mai înalt nivel în 2023, anul în care Filarmonica împlinește 70 de ani de existență, obișnuirea publicului din Botoșani și din regiunea la standarde înalte culturale, după care un parteneriat cu Primăria Botoșani pentru ca municipiul să concureze la titlul de ”capitală culturală a Europei”, titlu deținută în acest an de Timișoara.

”Vom face lucruri pragmatice, concrete care nu se vor circumscrie numai sărbătoririi celor 70 de ani de la înființare, ci au bătaie lungă. Trebuie să avem conştiinţa de a lăsa celor care ne vor urma continuitatea unei tradiţii culturale. Pentru naţiunea română, Filarmonica Botoșani este fericită să încheie acest acord şi bănuiesc că sentimentele sunt reciproce. Cultura este foarte apreciată în toate regiunile și orașele din Uniunea Europeană, atât de locuitori, cât și de vizitatori. Provocarea cea mare este ca toată efervescența aceasta culturală si socială să continue și după 2023, va fi posibil grație autorităților locale, Primăriei Botoșani, Consiliul Local Botoșani si trebuie să rămână ca o emblemă vie a orașului. Botoșaniul nostru și-ar putea prezenta oferta de capitală culturală a Europei”, a concluzionat marele Mirel Manea.

Planul lui Mirel Manea se bazează și pe redeschiderea Teatrului ”Mihai Eminescu”, pe investițiile pe care Primăria le are programate în următorii doi-patru ani pentru transformarea infrastructurii rutiere a municipiului, dar și pe faptul că vor fi finalizate lucrările la drumurile naționale spre Iași și spre Vama Stânca, va fi construită o centură a municipiului dar și un drum expres sau tronson de autostrada pentru a conecta municipiul Botoșani la autostrada A7 și Aeroportul Salcea.

ABC-CON International