Știri locale

Cătălin Silegeanu: ”Trecerea atitudinii primarului de la declinarea responsabilității la asumarea problemei este o izbândă a tuturor cetățenilor”

Cătălin Silegeanu: ”Trecerea atitudinii primarului de la declinarea responsabilității la asumarea problemei este o izbândă a tuturor cetățenilor”Cătălin Silegeanu, om de afaceri:

Decizia Primăriei municipiului Botoșani de a remedia porțiunile afectate de intervențiile Nova Apaserv confirmă importanța presiunii publice în ordonarea priorităților administrative. Chiar dacă implicarea autorităților locale s-a reușit tardiv, important este că sutele de reclamații cetățenești au produs efecte favorabile.

Opinia publică joacă un rol esențial în societate, pentru că oamenii sunt principala sursă de putere și vector de schimbare. Într-o lume ideală, autoritățile se conformează cu fidelitate voinței civice și acționează prompt pentru satisfacerea nevoilor comunității. În realitatea municipiului Botoșani, a fost nevoie de aproape un an cu circulație rutieră dificilă, zeci de autovehicule avariate și imagine dezolantă pentru ca Primăria să pună în aplicare o soluție reglementată chiar de Consiliul Local.

Trecerea atitudinii primarului de la declinarea responsabilității la asumarea problemei este o izbândă a tuturor cetățenilor care și-au exprimat nemulțumirea și au revendicat un drept – îndeplinirea funcției instituționale pe care o finanțează. Orice declarație care expune diferit situația este lipsită de onestitate și valoare, în scopul scuzării unor carențe manageriale și politice.

Participarea cetățenilor în procesul decizional este crucială în identificarea și cuantificarea problemelor, calibrarea capacității de gestionare și adecvarea impactului asupra calității vieții. Această participare nu este un eveniment, ci o monitorizare atentă și o reacție continuă privind raportul dintre planurile administrative și nevoile comunității.

Încurajez toți cetățenii să ridice standardele în relația cu instituțiile publice și reprezentanții aleși. Votul, sesizarea, petiția și manifestul sunt instrumentele democrației, iar solidarizarea oamenilor conferă puterea de control asupra conducerii. Primarul este obligat să respecte prioritățile comunității și nu invers. Fiecare neregulă trebuie reclamată, fiecare derapaj trebuie sancționat, autoritățile trebuie să urmeze voința îndreptățită a cetățenilor. Orice discurs alternativ combate ideea de democrație și suveranitatea poporului.

ABC-CON International