Administrație Știri locale

FOTO USR Botoșani: Primăria poate și trebuie să intervină pentru reparația străzilor!



Numeroase zone afectate de avariile la rețeaua de apă zac nereparate de luni de zile, iar primarul Botoșaniului ridică din umeri și aruncă pisica doar în curtea Nova Apa Serv.

Botoșănenii reclamă tot mai des gropi ce stau neacoperite luni de zile ca urmare a intervențiilor la rețeaua de apă, dar toate aceste reclamații par să nu fi ajuns la urechile edilului șef botoșănean. Primăria Botoșani se arată complet indiferentă la problema traficului și ignoră nevoia botoșănenilor de a circula în condiții civilizate.

Deși se știe că asupra acestor gropi trebuie să intervină societatea de apă, mai puțin cunoscut este faptul că primăria Botoșani are dreptul (și obligația morală) de a repara străzile chiar dacă gropile sunt făcute de către Nova Apa Serv.

Prevederile legale sunt clare. Astfel, în cazul în care operatorul care a executat diverse lucrări nu aduce carosabilul în starea inițială într-un anumit termen, administratorul drumului „poate dispune execuția acestor lucrări prin firma cu care are încheiat, la momentul respectiv, contract pentru repararea și întreținerea străzilor”. Sumele cheltuite pentru astfel de intervenții sunt recuperate de la operatorul care nu a remediat inițial situația.



Practic, primăria poate repara străzile. Trebuie doar să vrea acest lucru.

Într-un răspuns la interpelarea consilierului local USR Raluca Curelariu, Direcția Edilitare a Primăriei Botoșani arată că în lunile iulie și august au fost reparate 11 gropi contra sumei de aproape 100.000 de lei și că intervențiile se fac in funcție de bugetul alocat. Din august până în prezent, starea străzilor din Botoșani s-a înrăutațit considerabil și cu toate astea, primăria Botoșani refuză să intervină.

USR Botoșani consideră complet deplasată indiferența demonstrată de către autoritățile locale. Așa cum botoșănenilor li se cere să plătească taxele și impozitele indiferent de câți bani au în buzunar, așa și Primăria trebuie să găsească fonduri pentru repararea străzilor.

„Nu îmi amintesc ca primarul să fi întrebat botoșănenii câți bani își permit aceștia să plătească la taxe și impozite. A fixat taxele fix cât a vrut domnia sa. Acum a venit momentul să și facă ce trebuie cu banii botoșănenilor, adică să repare străzile”, a declarat consilierul Raluca Curelariu.