Administrație Știri locale

Gîrbaci pune Darabani pe o listă selectă. 4,5 milioane lei pentru un ”Centru de colectare deșeuri cu aport voluntar”



Alin Gîrbaci, unul dintre primarii tineri din județul Botoșani, pune orașul Darabani pe lista puținelor localități urbane din România în care va exista un ”Centru de colectare deșeuri cu aport voluntar”.

Dacă în țările dezvoltate din țările dezvoltate economic astfel de centre de colectare sunt o obișnuință, astfel încât localnicii pot demonstra că au comportament cu adevărat european de protejare a mediului și de grijă față de casa lor, adică localitățile în care trăiesc, în România sunt o raritate, iar cel mai nordic oraș din România va intra într-o listă selectă cu localități urbane în care există astfel de centre.

Sub privirea premierului Nicolae Ciucă, primarul Alin Gîrbaci a semnat contractul de finanțare.

 

”La sediul Guvernului României, în prezența domnului prim-ministru Nicolae CIUCĂ, cât și a domnului ministru al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS, Orașul Darabani a semnat un nou contract de finanțare pentru realizarea unui “Centru de colectare cu aport voluntar”, în valoare de 4,5 milioane de lei. Proiectul va veni în sprijinul cetățenilor dărăbaneni, ce vor putea depune cu titlu gratuit diferite deșeuri la sediul centrului de colectare, resturi din construcții, aparate de uz casnic, materiale textile, resturi vegetale etc. Vom reuși astfel să reducem cantitatea de deșeuri colectată la nivelul orașului, reducând totodată semnificativ și cantitatea de deșeu predată către operator”, a declarat primarul Alin Gîrbaci.

 

Acesta a precizat că este imperativ necesară modernizarea sistemului de colectare și depozitare a deșeurilor, iar datoria Primăriei Darabani este de a atrage fonduri pentru realizarea acestui lucru.

”Depunem cereri de finanțare pentru a avea un oraș mai curat, iar începând cu mijlocul anului viitor ne dorim să trecem la colectarea selectivă a deșeurilor menajere “din poartă în poartă”. Avem nevoie de sprijinul și înțelegerea tuturor cetățenilor pentru a avea cu toții un oraș mai verde și mai curat”, a completat primarul orașului Darabani.

 

În momentul de față, în Darabani se modernizează Liceul și celelalte unități de învățământ, se construiesc blocuri cu locuințe sociale și pentru tineri, s-au modernizat parcurile, s-au modernizat o parte din străzi într-un proiect major care va continua și în anii viitori, tot sistemul de iluminat este LED cu gestionare de la distanță, Primăria a construit un parc fotovoltaic și vrea să îl extindă, iar conacul boieresc Theodor Balș, sediul Bibliotecii Darabani, va fi consolidat și modernizat.

În 2022, în Darabani a fost înființat Centrul de excelență pentru elevi, se construiesc piste de biciclete spre Mănăstirea Eșanca, iar Primăria a depus proiecte de investiții atât pe programe europene sau naționale peste tot unde orașul a fost eligibil.