Administrație Știri locale

Mutare de 90 milioane lei pentru vămile Racovăț și Rădăuți Prut: vor fi lărgite drumurile, modernizate și vămile vor fi dotate



Comunicat de presă: Trei sectoare de drum județean, DJ 291E (Punct vamal Racovăț – DJ 291C), DJ 291C (integral) și DJ 298 (DJ 291C – DN 19) urmează a fi preluate de Ministerul Transporturilor în vederea redeschiderii Punctului de trecere a frontierei de la Racovăț.

În urma demersurilor făcute de către Consiliul Județean Botoșani, Guvernul României a aprobat Memorandumul privind preluarea acestor sectoare de drum județean și încadrarea lor în categoria funcțională a drumurilor de interes public național. De asemenea, au fost decise și investițiile care urmează să fie făcute de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere în aceste sectoare de drum. Astfel, în următorii doi ani, CNAIR va disponibiliza aproximativ 62 de milioane de lei pentru modernizarea sectorului ce se întinde de la Punctul Vamal Racovăț și până la Dorohoi și alte 5 milioane de lei pentru reparații pe sectorul de drum Punctul Vamal Racovăț – Fundu Herța – Cristinești – Dragalina. Potrivit Memorandumului aprobat de Guvern, vor fi investite 1,5 milioane lei în platformele de staționare și dotările vamale de la Racovăț. „Punctul Vamal Racovăț are o importanță strategică pentru județul Botoșani, iar în actualul context geopolitic, poate contribui la conturarea unui coridor pan-european umanitar și economic pentru Ucraina. Pe parcursul anului am avut mai multe rânduri de întâlniri cu oficialii ucraineni și cei de la București în vederea redeschiderii Punctului vamal, care nu mai funcționează din 2010. Totul depinde de partea ucraineană, cât de repede reușește să aducă punctul vamal la standardele impuse de Schengen pentru a putea fi redeschis. Preluarea drumurilor județene de către Ministerul Transporturilor și asigurarea finanțării lucrărilor de modernizare și reparații este o veste foarte bună pentru județul Botoșani. Urmează să fie emisă Hotărârea de Guvern prin care cele trei drumuri județene vor fi transformate în drumuri naționale și date în administrarea Ministerului Transporturilor”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.



Prin Memorandumul aprobat de Guvern s-au estimat și cheltuielile necesare pentru dotări Punctul vamal Rădăuți-Prut și lucrările ce se impun pe sectorul de drum național Rădăuți-Prut – Dorohoi, în următorii doi ani. Investițiile în Punctul vamal vor fi de aproximativ 1,1 milioane lei și vizează cântare, platforme cântar, containere și echipamente de calcul. De asemenea, vor fi alocate 3,5 milioane lei pentru lărgirea părții carosabile din incinta vămii și aproape 6 milioane de lei pentru lărgirea sectorului de drum DN 29A, Vamă – Pod Rădăuți-Prut. Guvernul ia în calcul și alocarea a 9,2 milioane de lei pentru întreținerea sectorului de drum dintre Rădăuți-Prut și Dorohoi și a 1,3 milioane de lei pentru amenajarea unei platforme de staționare a vehiculelor grele în vederea controlului. „Pentru Punctul de trecere de la Rădăuți-Prut și sectorul de drum național vorbim de aproximativ 21 de milioane de lei, bani care vor intra în următorii doi ani în județ. Prin acest Memorandum, s-a stabilit ca investițiile în punctele vamale din județ și drumurile care le deservesc să se ridice la aproximativ 90 de milioane de lei. Vom continua demersurile pentru ca aceste investiții aprobate de Guvern să devină cât mai repede realitate”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.