Știri locale

La Biblioteca Județeană, curs de auto-apărare împotriva manipulării prin informație 

Odată cu debutul noului an școlar, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani demarează un proiect nou in domeniu educației permanente, intitulat:

 Curs de auto-apărare împotriva manipulării prin informație.

În cadrul cursului vor fi atinse aspecte din domeniul comunicării, informării și formării personale (manipulare prin reclame, presă și multi-media, automanipularea, nevoia de fericire), dar și din domenii conexe, precum: societate, familie, parenting, relații de cuplu, arte, pseudo-științe, falsificarea istoriei și multe altele. Cursul beneficiază de colaborarea unor specialiști pe domeniile psihologie, jurnalism, istorie, politici publice etc.

Conceput a se desfășura cu o frecvență săptămânală (în fiecare vineri, de la ora 16, în sala Fondului Documentar Eminescu), timp de patru luni, cursul nostru își propune să contribuie la crearea/dezvoltarea deprinderilor de lectură critică, precum și la cunoașterea de sine și descoperirea valorilor individuale, ca instrumente cu care oamenii se pot apăra în fața manipulării. 

În contextul cultural, social și politic contemporan astfel de deprinderi se dovedesc necesare. Cursul a fost testat în perioada vacanței de vară cu un modul pilot de 5 săptămâni, în cadrul căruia am constatat un interes crescut pentru subiectele abordate. Sunt două grupuri țintă spre care ne concentrăm atenția și vom lucra diferențiat cu o grupă de adolescenți (14-19 ani) și cu o grupă de tineri/viitori părinți (20-30 de ani). Cursul a fost gândit cu o desfășurare accentuat interactivă și include numeroase jocuri, exerciții, lucru în echipă, vizionări, studii de caz, brainstorming. 

Înscrierile la curs se pot face în perioada 4-16 octombrie la sediul bibliotecii – Fondul Documentar Eminescu, de luni până joi, între orele 8,30-16 la domnul Iulian Moldovanu. Dacă există și alți specialiști pe domeniul informării sau pe un domeniu conex dispuși să contribuie la dezvoltarea conceptului, suntem bucuroși să vă primim în echipă. Ne puteți contacta pe toată perioada desfășurării cursului. 


 

ABC-CON International