Știri locale

Tabăra de scriere creativă la Memorialul Ipotești 

În perioada 1-7 august 2022, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, va avea loc Tabăra de scriere creativă.

Pe 15 ianuarie 2021, la gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, criticul Al. Cistelecan venea cu inițiativa de organiza anual la Ipotești ateliere de scriere pentru tineri poeți. În vara aceluiași an, Memorialul Ipotești, cu susținerea CJ Botoșani, organiza prima Tabără de scriere creativă.

La ediția de anul acesta, vor participa poete și poeți, care au debutat editorial în ultimii ani sau care urmează să debuteze, din Arad, Botoșani, București, Cluj, Craiova, Iași, Suceava, Timișoara.

Atelierele de scriere creativă vor fi coordonate de SIMONA POPESCU și ȘTEFAN MANASIA.

Expoziție temporară

 

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţionl de Studii Mihai Eminescu, expune în perioada 22 iulie – 5 august 2022, pe simezele sălii Portaluri a Muzeului Mihai Eminescu o selecíe de lucrări (pictură și grafică) din Colecţia de Artă a Memorialului Ipotești.

Lucrările selectate pentru realizarea expoziției sunt semnate de: Ilie BOCA (Compoziție, pictură în ulei, 2002), Angela PITARU BOLNAVU (Biserica în noapte, pictură, 2002), Suzana FÂNTÂNARIU (Coroana lui Eminescu, laviu pe pânză, 2002), Ştefan GĂVENEA (2 gravuri în metal din 1998 și 2001), Ion GRIGORE (Natură statică cu flori, pictură ulei, 2003), Maria NEACŞU (Peisaj de vis la Ipotești, pictură pe pânză, 2003), Horea PAŞTINA (Peisaj la Ipotești, pictură pe pânză, 1997), Ion SĂLIȘTEANU (Ecoul pădurii, pictură pe pânză, 2003), Atena SIMIONESCU (Secretaire, laviu pe carton, 2003), Liviu ȘOPTELEA (Ingeri la Ipotești, pictură pe pânză, 2019), Angela TOMASELLI (Festiv, pictură pe pânză, 2002), Spiru Vergulescu (8 desene în peniță din anii ’80).

 

Așa cum sugerează titlul lucrărilor, ele au fost inspirate de spațiul satului Ipotești sau filtrează prin viziunea autorilor ceva din creația și viața lui Mihai Eminescu. Lucrările expuse se completează prin tematică, iar formele de realizare plastică sunt variate, acoperind majoritatea tehnicilor de reprezentare.ABC-CON International