Administrație Știri locale

Primăria Dorohoi construiește cu bani din PNRR un bloc nZeb, unde consumul de energie va fi spre zero



U. A. T Municipiul Dorohoi a profitat de șansa oferită prin Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C10/I.2, Componenta C10 – Fondul Local, Axa de investiții I.2. Construirea de locuințe pentru tineri/locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ de a aduce investiţii necesare pentru dezvoltarea orașului, și, în acest sens a depus proiectul „Construire locuințe nZeb în Municipiul Dorohoi”.

Proiectul are ca obiectiv construcţia unor locuinţe nZeb (near-Zero Energy Building) pentru tineri, cu scopul, de a stopa migrația către orașe – poli de creștere – din țară și străinătate și de a regenera populația prin asigurarea serviciilor publice necesare tinerilor aflați la început de drum, fără experiență sau aflați în dificultate, care ulterior vor facilita stabilirea rezidenței a persoanelor tinere în municipiu și introducerea pe piața muncii locală. Astfel va crește rata de înlocuire a forței de muncă, vor fi noi specialiști în sistemul economic local în toate sectoarele componente și rata de dependență a vârstnicilor se va diminua.

Primăria Municipiului Dorohoi își propune să asigure locuințe eficiente energetice cu infrastructuri TIC tinerilor pentru a-i susține în păstrarea rezidenței, în dezvoltarea personală, profesională și în a-și întemeia familii.

Locuințele nZeb vor avea un impact benefic nu doar social, eficiența energetică crescută va reduce consumul de energie, un procent din energia folosită va fi din surse regenerabile și toate acestea vor duce la costuri scăzute cu întreținerea ci și cu un pas înainte către un mediu curat și sănătos.

 Investiția va contribui la implementarea prevederilor Strategiei Naționale a Locuirii și va consta în construcția unor clădiri noi, P+ 1+ M, cu o suprafață totală desfășurată de 1.386,72 mp, pe amplasamentul propus în intravilanul municipiului Dorohoi, din str. 1 Decembrie a Municipiului Dorohoi.

Valoarea maximă eligibilă, reprezentând finanțare nerambursabilă de 100% va fi în cuantum de 1.321.290 euro fără TVA, exprimată în lei la valoarea de 6.504.314,28 , și o valoare cu TVA de 1.572.335,09 euro, adică 7.740.133,99 lei cu TVA, conform cursului infoeuro de 1= 4,9227 lei, aferent lunii mai a anului 2021.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar pentru suprafața construită 794 euro/mp (arie desfășurată) fără TVA.

Informații suplimentare despre proiect se pot obține la sediul U.A.T. Municipiul Dorohoi, Strada Grigore Ghica nr. 34, județul Botoșani, cod poștal 715200, România, website: www.primariadorohoi.ro.