Știri locale

Lucian Trufin, mulțumiri de la tribuna Parlamentului către botoșănenii mobilizați să ajute. „Adevărata putere stă în solidaritatea și umanitatea oferite voluntar!”




Senatorul PSD Lucian Trufin a susținut miercuri, în ședința Senatului, o declarație politică referitoare la situația dramatică din Ucraina și a mulțumit voluntarilor, organizațiilor, autorităților publice și entităților private pentru ajutorul oferit cetățenilor ucraineni.

„Gândurile mele se îndreaptă în aceste momente către poporul ucrainean! Imaginile transmise de toate posturile de televiziunile din România sunt cutremurătoare și greu de înțeles din perspectiva secolului 21! În viața aceasta nu alegem întotdeauna ce ni se întâmplă, dar sunt momente în care alegerile noastre schimbă soarta lucrurilor. Zilele acestea, privind drama prin care trece poporul ucrainian, am înțeles mai mult ca oricând că adevărata putere stă în solidaritate și că empatia și spiritul de întrajutorare sunt virtuți încă vii”, a declarat senatorul botoșănean.




În mai puțin de o săptămână, circa 500.000 de ucraineni și-au părăsit țara, pentru a nu cădea victime conflictului militar declanșat de Federația Rusă. Printre consecințele tragice ale războiului se numără destrămarea a mii de familii, suferința unor oameni care lasă în urmă întreaga agoniseală, vatra natală și visurile, de teama morții. Mobilizarea exemplară a românilor, în aceste zile, în sensul adăpostirii și ajutorării refugiaților, este cea mai clară dovadă că umanitatea transcende diferențele dintre popoare, de orice tip ar fi acestea.

„Nimeni nu credea că vom mai vedea astfel de imagini în viața noastră, la granițele României, dar din păcate povestirile bunicilor noștri din vremea celui de-al doilea război mondial le avem acum în fața ochilor. Am însă convingerea că binele și adevărul vor învinge! ”, a adăugat Lucian Trufin.

Acțiunile de binefacere întreprinse de români, îndeosebi de populația din nord-estul țării, au atras atenția presei internaționale, publicații celebre la nivel global elogiind empatia oamenilor.

„Sunt mândru că sunt român și mă înclin în fața altruismului conaționalilor mei, al botoșănenilor, societății civile și apreciez implicarea autorităților, ONG-urilor, Bisericii Ortodoxe Române și a tuturor celor care au oferit suport logistic, material și uman refugiaților ucraineni, fără să aștepte ceva la schimb! Colegilor din Parlament le transmit că trebuie să spunem un „NU” ferm imperialismului și totalitarismului, chiar dacă acest lucru ne va costa din punct de vedere economic! Politica tancurilor nu mai trebuie să existe în Europa! Trăim vremuri grele, dar respectarea principiilor de drept, referitoare la libertatea cetățenilor și a inviolabilității teritoriale, nu se negociază! Orice compromis pe aceste principii, se plătește mai devreme sau mai târziu!”, a concluzionat senatorul social-democrat.