Administrație Politică Știri locale

Un senator botoșănean este inițiator al Legii privind interzicerea discriminării pe motiv de vaccinare





Omul de afaceri Dorinel Cosma, senator AUR Botoșani, este inițiator al proiectului de Lege privind interzicerea discriminării pe motiv de vaccinare.

 

În expunerea de motive la propunerea legislativă privind interzicerea discriminării pe motiv de vaccinare se precizează:

 

”În România, vaccinarea nu este obligatorie, este voluntară și gratuită și este după la îndeplinire cu vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului. Potrivit art. 13-14 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, consimțământul pacientului privind orice intervenție medicală este obligatoriu. Nu poate fi administrat niciun tip de tratament persoanei care refuză sau nu este capabișă să își exprime consimțământul sau al cărui reprezentant legal refuză să își dea consimțământul.

Obligativitatea vaccinării populației nu este prevăzută nici în legislația relevantă în vigoare, nici în cea secundară. Cadrul legal în România nu conține instrumente care să conducă la obligativitatea vaccinării fără consimțământul persoanei vaccinate și nici nu prevede sancțiuni asociate refuzului oricărui tip de vaccin”.

 

 


Totodată, inițiatorii proiectului de Lege precizează: ”Din perspectiva drepturilor și libertăților fundamentale, ne aflăm în fața administrării neobligatorii a unui vaccin anti-SARS-CoV-2.

În raport cu obiectivele anunțate de Guvernul României în privința campaniei naționale de vaccinare, s-a reținut o nouă problemă socială care prejudiciază relațiile sociale prin faptul că s-a constatat că sunt favorizate îngrădirea, excluderea, restricționarea sau condiționarea a unui număr în creștere de drepturi, pe baza criteriului administrării prealabile a unui vaccin anti SARS-CoV-2.

În acord cu dinamica legislativă în contextul pandemiei de coronavirus, este necesară o propunere legislativă distinctă de actualul cadrul legislativ care are o aplicabilitate generală și excede situațiilor excepționale provocate de pandemia SARS-CoV-2. În acest fel este necesară reglementarea dedicată, prin care să fie soluționată sub raport juridic, o problemă specifică contextului pandemic