Administrație Știri locale

Federovici și PSD au împărțit banii CJ pentru drumuri și pentru echilibrarea bugetelor locale. Iliuță, PNL: peste 80% pentru PSD, 15% la PNL




Politicienii botoșăneni nu reușesc să depășească nivelul mic de a face politică și, ca în fiecare an, avem aceeași mini-luptă pentru sumele mici primite de Consiliul Județean și pe care consilierii județeni aleși pe listele partidului trebuie să le împartă. 

Guvernele României au lăsat Consiliilor Județene din toată țara să împartă doar puțini din banii alocați județelor tocmai din cauza războaielor politice fără miză majoră, restul fiind împărțit prin Finanțe, conform unor formule. 

Teoretic, și CJ ar fi trebuit să împartă banii pentru drumuri, spre exemplu, tot după niște formule care să țină cont de numărul de kilometri de drum, de starea drumurilor, de numărul de persoane pe care le deservesc acestea. NICIODATĂ nu s-a respectat formula și tot timpul votul a fost EMINAMENTE POLITIC la împărțirea banilor. Adică: cei aflați la putere au luat cel mai mult, iar celor din opoziție le-au dat mai puțin. 



 


2021 reprezintă o premieră când banii pentru drumuri merg într-o proporție covârșitoare la primăriile partidului care are și președintele CJ, adică la PSD. 

Consilierul județean liberal Viorel Iliuță a adus mai multe acuzații la adresa Doinei Federovici, președintele PSD al Consiliului Județean. 

”Toate consiliile județene din țară au primit 6% la acest capitol, iar dumneavoastră alocați peste 80% primarilor PSD și doar 15% primarilor PNL. Mai recitesc declarațiile dumneavoastră de la învestirea în funcție, când spuneați că veți fi președintele tuturor primarilor, și râd”, a declarat Viorel Iliuță

În replică, Doina Federovici le-a readus aminte liberalilor că în decembrie au venit câteva milioane de euro în județ de la Guvernul PNL doar la primăriile PNL și că primăriile conduse de primari PSD nu au primit nimic. 

De asemenea, Federovici le-a cerut liberalilor să semneze un memorandum prin care să ceară, alături de PSD, ALDE și Pro România, bani mai mulți pentru județul Botoșani de la Guvernul PNL. 

”Guvernul PNL a alocat în 2021 județului Botoșani sume la nivelul anilor 2015-2016”, a declarat Doina Federovici.

La împărțirea banilor pentru drumurile județene și comunale, consilierii județeni PNL au votat împotriva proiectului Doinei Federovici, iar la proiectul pentru împărțirea banilor pentru echilibrarea bugetelor pentru dezvoltare liberalii au părăsit sala. Ambele proiecte au fost adoptate în forma propusă de Doina Federovici. 

Pentru drumurile județene și comunale, CJ a împărțit puțin peste 13 milioane de lei. Bani foarte puțini comparând cu bugetele din ultimii patru sau cinci ani.

Cei mai mulți au mers la Drumurile Județene, iar restul a fost împărțit primarilor.