Administrație Știri locale

Dezvoltarea ITI Țara de Sus pe masa miniștrilor
Inițiatorul ADI-ului Dezvoltare Sustenabilă și Integrată în Țara de Sus, senatorul botoșănean Lucian Trufin, anunță următorii pași în concretizarea proiectului de investiții pe bani europeni prin mecanismul ITI pentru arealul aflat în Nord Estul României.

 

„Săptămâna trecută, primarii din județele Botoșani, Iași și Suceava, în calitate de membri fondatori ai ADI-ului Țara de Sus au semnat la Botoșani împreună cu președintele Consiliului Județean -Doina Federovici, o solicitare adresată Guvernului României, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerului Dezvoltării și Ministerului Agriculturii referitoare la introducerea teritoriului asociației conform Legii 176/2020  în acordul de parteneriat al României cu Uniunea Europeană pentru perioada de programare 2021-2027, precum și alocarea sumelor necesare pentru asistență tehnică în vederea elaborării strategiei de dezvoltare. Solicitarea se află acum pe masa decidenților politici, care pot oferi o șansă istorică acestui areal de atragere a fondurilor europene în mod distinct, prin mecanismul ITI” a declarat senatorul Lucian Trufin. 


Un prim semnal pozitiv a venit de la actualul ministru  al fondurilor europene, dl Cristian Ghinea. Acesta și-a arătat disponibilitatea și interesul pentru a avea o primă întâlnire cu reprezentanții celor trei ADI-uri incluse în Legea 176/2020 pentru mecanismul Investiții Teritoriale Integrate (ITI).

 

„Domnul ministru Cristian Ghinea a răspuns pozitiv la solicitarea mea, obținând astfel promisiunea ca vom organiza o primă întâlnire la ministerul pe care îl conduce, cu reprezentanții celor trei asociații, pentru a creiona pașii de urmat în obținerea din partea Comisiei Europene a statutului de ITI. Chiar dacă pare a fi un pas mic pentru acest proiect amplu, țin foarte mult ca botoșănenii să fie informați și să aibă încredere că noi oamenii politici, vremelnic aflați în poziții de decizie politică și administrativă, căutăm cele mai bune și eficiente soluții pentru creșterea calității vieții pe toate palierele – economic, social, administrativ și cultural” a mai declarat senatorul botoșănean.  


ABC-CON International