Știri locale

Are 23 de ani, s-a săturat de străinătate și a deschis o afacere unică: Toată lumea îmi spunea că nu va merge la noi VIDEO

Bogdan Munteanu, singurul barista din Botoșani
Bogdan Munteanu, singurul barista din Botoșani

A muncit în străinătate, s-a perfecționat într-o meserie rară în România și a deschis o afacere de profil în ciuda faptului că toți îi recomandau să înceapă în cu totul altă localitate.

Un tânăr de 23 de ani, singurul specialist în această meserie în Botoșani, este unul dintre cei mai curajoși antreprenori locali.



Bogdan Munteanu este singurul barista din Botoșani, un artist al cafelei, un ins care are cunoștințe vaste despre cafea și tehnicile de preparare.

Acesta și prietena lui, Mihaela Rotaru, au deschis în Botoșani singurul coffe-shop, Făbricuța de cafea, unul de dimensiuni mici, dare care oferă arome nemaiîntâlnite pentru iubitorii de cafea, pe Octav Onicescu, vis-a-vist de Colegiul Mihai Eminescu.

”Am deschis acum trei săptămâni și pentru început este mai bine decât speram. Toată lumea îmi spunea că nu va merge la noi. Toți cei pe care îi știu mi-au spus să deschid în altă parte, în alt oraș, dar  noi vroiam să ne întoarcem acasă, ne-am săturat să fim plecați”, a spus Bogdan Munteanu.



Își încep activitatea la coffe-shop la ora 7.00, dar prima comandă de cafea vine la 6.50, de la cunoscuți. Cei mai mulți clienți vin, comandă cafeaua și pleacă să o savureze la birou sau acasă, dar mai sunt și unii care o beau în coffe-shop pentru miros, pentru a asculta drumul cafelei.

Are 23 de ani, dar până acum a muncit în Italia și Anglia, s-a perfecționat în prăjitul cafelei în București, a învățat arta cafelei alături de alt botoșănean care a deschis primul coffe-shop din România, iar acum divinizează cafeaua și încearcă să le transmită și altora aceeași pasiune.

”Am fost în străinătate, am lucrat în Anglia tot cu cafea, lucram 10 ore în bar, și 2 ore stăteam la prăjit cafea. Primul contact cu tot ce înseamnă cafeaua l-am avut însă la București unde tot un botoșănean, Antonio Iftimescu, a deschis primul coffe-shop din Capitală, Coftale, în 2013. El mi-a spus să vin la el, m-am dus și m-am îndrăgostit de cafea și de atunci doar cu cafea lucrez”, a adăugat barista Bogdan Munteanu.



La Făbricuța de cafea din Botoșani cafeaua este proaspăt măcinată și este ceva ce pe plan local nu mai există, plecând de la sortimentele de cafea, originea lor, modul de prăjire și până la tehnicile de preparare cum doar un barista știe.

O cafea pregătită de Munteanu înseamnă cu totul altceva decât suntem obișnuiți în mod normal. Îți spune care este țara de origine, îți spune când a fost prăjită și unde, care este nivelul de prăjire, apoi o macină în fața ta iar tu ai bucuria de a simți aroma cafelei, alături de povestea ei, de la măcinare, până la primele clipe ale contactului cu apa. Că e espresso, macchiato, flat white, caramel latte, vanilla latte sau long black, că e o cafea mai specială făcută la filtru special cu ”timpul de extracție” bine stabilit și, mai important, respectat, totul este completat cu povestea bobului de cafea, cu drumul lui din țara de origine până ajunge să fie savurat în pahar.

Dar și ceaiul este prezentat și servit în cu totul alt mod, după cu totul altă tehnică, aeropress.

Bogdan Munteanu și Mihaela Rotaru au vrut să aducă în Botoșani acel altceva, acel ceva ce nu există pentru a nu fi în rândul multelor cafenele obișnuite, pentru a veni în întâmpinarea celor care adoră cafeaua adevărată și a celor care vor să savureze arome unice de cafea.