Politică

Alexandra Huțu: „Ministerul Familiei extinde și suplimentează alocările pentru măsurile de susținere a tinerilor”

Odată cu începutul acestui an, Ministerul Familiei condus de ministrul social-democrat Gabriela Firea, a decis extinderea programelor de creditare „Family Start” și „Student Invest”, inițiate în 2022, în urma solicitărilor în număr mare venite de la tinerii și familiile aflate la început de drum. Astfel vor fi adăugate noi categorii de beneficiari și vor fi majorate alocările financiare pentru fiecare măsură. PSD își respectă angajamentele cu care a intrat la guvernare de sprijinire a categoriilor sociale vulnerabile”, a declarat deputatul PSD Alexandra Huțu.

La programul „Family Start” vor putea să aplice din acest an și familiile monoparentale și asistenții maternali care au copii în plasament, iar sumele care pot fi accesate vor fi mărite de la 75.000 de lei la 150.000 de lei.

La programul „Student Invest” vor fi incluși și medicii rezidenți, masteranzii și doctoranzii, iar sumele care pot fi accesate, se vor majora de la 50.000 de lei la 75.000 de lei.

Totodată, se vor introduce noi categorii de cheltuieli eligible, cum ar fi: achiziția de electrocansice, dotarea unei locuințe cu panouri fotovoltaice, renovarea casei, achiziția unei mașini second-hand, orice tip de autoturism, nu doar cele cu 7 locuri destinate familiilor cu mulți copii.

Programele de sprijin financiar pentru tinerii și familiile cu copii reprezintă pentru PSD o prioritate. Promovarea de programe dedicate acestor categorii de populație reprezintă o politică publică ce ține de siguranța națională a României și un element strategic definitoriu pentru ceea ce vrem să construim în viitor și să lăsăm moștenire, noi ca societate. În acest domeniu nu poate exista niciun fel de compromis sau ajustare de costuri, toate eforturile trebuie să fie pentru majorarea sumelor alocate și diversificarea măsurilor de susținere”, a completat deputatul social-democrat botoșănean. La finalul lui 2022, în cadrul celor două programe, au fost contractate 650 de credite, 500 de către studenți și 150 de către familiile tinere. Aceste credite sunt acordate cu garanția statului și dobânda este plătită de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. În total, garanțiile plătite de stat pentru acestea se ridică la aproximativ 30 de milioane de lei.

ABC-CON International