Politică

Roxana Țurcanu candidează la funcția de prim-vicepreședinte la nivel național în ALDE




Comunicat de presă- Filiala ALDE Botoșani

În cadrul Congresului Național al Partidului Alianța Democraților Liberali, ce se va desfășura pe data de 17 aprilie 2021, președintele Filialei ALDE Botoșani, Roxana Florentina Țurcanu, va candida pentru una  dintre cele patru funcții de prim-vicepreședinte la nivel național.

Echipa din care face parte președintele ALDE Botoșani la Congresul Național al partidului este condusă de Daniel Olteanu, cel care va candida pentru funcția de președinte al formațiunii politice.

În contextul actual, creat de pandemia cu Covid-19, Congresul se va desfășura on-line, fiecare filială județeană a partidului ALDE va fi în transmisiune directă, în sistem on-line cu conducerea centrală de la București. Tot în format electronic va fi și votul exprimat de delegații prezenți la congres.

”Prin faptul că susținem pentru conducerea partidului pe colegul nostru de la Vaslui, pe domnul Daniel Olteanu, îmi exprim dorința unui nou proiect pentru ALDE, care să militeze și să lupte pentru o Românie care în această perioadă critică, are nevoie mai mult ca niciodată, de echilibru, de certitudine, de modernizare economică și conservare a tradiției culturale, de unitate.  Dar mai ales, obiectivul nostru principal  și comun îl reprezintă eliminarea decalajelor de dezvoltare între regiuni, în interiorul regiunilor și în interiorul comunităților. Și cel mai important, ne dorim crearea de oportunități la nivel național, regional și local,  pentru că doar așa mai putem de a eradica sărăcia, indiferent dacă e vorba de zona Moldovei, Valea Jiului sau un cartier din București”, a declarat Roxana Florentina Țurcanu, președintele ALDE Botoșani. 

Biroul de presă,

ALDE Botoșani



 


ROMÂNIA DEMNĂ

 

Noul proiect ALDE înseamnă ASUMAREA liberalismului, a democrației și a valorilor europene care stau la baza construcției Uniunii Europene – coeziune și solidaritate, și, mai mult decât atât, un demers politic în care prioritară este asimiliarea tuturor acestora în și de către societatea românească. 

Ocupați și, mai ales, preocupați să reacționăm decât să acționăm față de tot ce ni se întâmplă în ultimii 30 ani, culminând cu actuala criză declanșată de pandemia de Coronavirus, ne-am îndepărtat de obiectivele coeziunii și solidarității, astfel încât, din păcate, societatea românească a devenit una atomizată, puternic fragmentată, în care adevărul fiecăruia a ajuns să fie expresia violentă a lipsei de coeziune: Toată lumea urăște pe toată lumea! Săracii pe bogați, tinerii pe bătrâni, cei din privat pe bugetari, civilii pe militari, salariații pe pensionari, și cu toții pe politicieni. 

De 30 ani, falsele elite transpartinice – politice, economice, culturale – organizate în sfere de influență, au creat rivalități, în loc să creeze competiție, și au confiscat astfel dreptul fiecăruia dintre noi de a trăi, uniți și solidari, într-o singură Românie puternică și prosperă. 

Avem, în schimb, două Românii: una care și-a consolidat statutul de „cea care împarte” și una care adună fărămiturile. Sunt două Românii între care s-au căscat prăpăstii, iar acest lucru ne-a făcut din ce în ce mai vulnerabili, ne-a micșorat ambițiile și ne-a șubrezit speranțele. Ce este mai grav e că, în inerția acestei resemnări eterne, prea mulți s-au transformat în Iuda și au uitat că, atunci când e vorba despre țara noastră, trebuie să fim în primul rând români!

Discursul urii a contaminat România până în profunzime.  

Ni se propune, mai direct sau mai aluziv, la fiecare rundă de alegeri, să urâm pe cineva: o persoană, un grup, o entitate. 

Deseori, ni se propune să urâm vârstnicii, uitând că lor le datorăm totul. Să urâm tinerii, uitând că pentru ei existăm. Să urâm Biserica și pe slujitorii săi, uitând că îndeplinirea misiunii ei sociale a salvat familii și vieți. 

Alteori, ni se propune să ne dușmănim între noi. Bucureștenii și ardelenii să-i urască pe moldoveni, moldovenii pe ardeleni și bucureșteni, bucureștenii și moldovenii pe ardeleni, uitând că a nu avea în regiunea ta nici una din primele 20 investiții în infrastructură ale statului te transformă într-un cetățean de rangul al doilea, dacă nu îți părăsești locurile natale, familia, copiii. 

Din când în când, ni se propune să urâm pe maghiari, în loc să ne inspire exemplul lor de 

a-și conserva patrimoniul național, de a investi in domenii diferite, de la activitățile economice până la cele sportive. 

Ni se propune să votăm împotriva săracilor, în condițiile în care săracii au ajuns așa din cauza lipsei reale de oportunități de acasă. 

Sau să urâm hoții, deși de multe ori s-a demonstrat că „Hoții strigă «hoții!»”.

Ne-am călit ca oțelul până acum, în flăcările democrației, iar astăzi suntem în situația în care avem nevoie de o redefinire a valorilor naționale, de o reașezare în matcă a conștiinței naționale, în așa fel încât să putem imagina și asuma o perspectivă de țară, construită la nivelul real al potențialului românilor.

A trecut mai mult de un veac de la Marea Unire și România trebuie să demonstreze că nu a eșuat în construcția reperelor unei societăți democratice consolidate și funcționale, în care stâlpii de rezistență sunt respectul față de drepturile și libertățile individuale și solidaritatea în efortul comun de dezvoltare a statului, cu promovarea valorilor și intereselor naționale

Noul ALDE se pronunță pentru o Românie a demnității, a moralității, a respectului față de toți românii, o Românie a libertăților și a principiilor care funcționează ca lege, nu ca excepție. O Românie de Dreapta, pentru că Dreapta înseamnă Familia (adică viața însăși), Tradiția (adică înțelepciunea și valorile vieții) și Proprietatea (fundamentul libertății și al demnității noastre, care implică și o serie de responsabilități). Toate cele trei nu există decât împreună și depind îndeaproape una de cealaltă. 

Orientarea noastră politică de centru – dreapta, cu doctrină liberală, ne determină să ne asumăm necondiţionat universalitatea, durabilitatea şi actualitatea valorilor liberale.

Proiectul nostru este o alternativă la patriotismul de tip vechi, care a ajuns să fie limitat de prejudecăți, clișee, exagerări, defăimări și minciuni comode referitoare la români și România. Ne propunem să aducem în față patriotismul modern, cultivat în special cu sprijinul acelor români care și-au menținut coloana vertebrală, în crezul liberal „Prin noi înșine!”, dar într-o societate permanent divizată și a cărei arhitectură a fost pusă în pericol de falși patrioți. 

Noul ALDE înseamnă un demers politic care reunește vocile tuturor românilor care cred nu în naționalismul desuet, ci în adevăratele valori culturale și spirituale românești (credință, familie, tradiții, cultură). Mai mult de-atât, credem că românii care performează în domeniile lor de activitate pot constitui repere de valoare în construcția României, în următorii ani, iar opiniile lor ne vor da curajul de a îmbrăţişa viitorul ca oportunitate de dezvoltare.

România are nevoie de echilibru, de certitudine, de modernizare economică și conservare a tradiției culturale, de unitate. 

Obiectivul nostru principal îl reprezintă eliminarea decalajelor de dezvoltare

între regiuni

în interiorul regiunilor și 

în interiorul comunităților.

Crearea de oportunități la nivel național, regional și local reprezintă mijlocul de a eradica sărăcia, indiferent dacă e vorba de zona Moldovei, Valea Jiului sau un cartier din București.

O Românie a oportunităților, activă, influentă și cu impact pozitiv asupra calităţii vieţii românilor este doar aceea în care soluția politică e una echilibrată. 

Noul ALDE își propune și va fi această soluție politică echilibrată, de care românii au nevoie! 

Proiectul nostru fundamentează dezvoltarea României pe următoarele repere: 

România puternică 

Măsurată până acum mai mult în cifre decât în nivelul real de bunăstare pentru fiecare român, economia României se află în fața unui paradox: avem creştere economică rapidă, fără ca firmele să crească. De fapt, majoritatea lor se află la limita supraviețuirii, iar restricțiile ca urmare a crizei sanitare bat gongul către falimentul multora. 

ALDE își reafirmă sprijinul pentru întreprinzătorii autohtoni, pe care ne dorim să-i facem să se simtă cu adevărat la ei acasă în România. Asta înseamnă nu doar a le garanta un tratament echitabil în comparație cu acela acordat investitorilor străini, ci și armonizarea, predictibilitatea și modernizarea legislației în domeniul economic

Pentru noi, susținerea capitalului românesc și a inițiativei private autohtone sunt premisele dezvoltării echilibrate a României, care oferă oportunități inclusiv pentru cei care vor să facă  agricultură modernă și ecologică

Împreună cu întreprinzătorii autotohtoni, dezvoltăm România în care creștem economia cu afaceri care cresc! 

România marilor proiecte de infrastructură

La peste 100 ani de la Marea Unire, cele trei mari provincii istorice ale României încă nu sunt conectate printr-o șosea de mare viteză. Mai mult, una dintre provincii, Moldova, a fost ocolită complet de marile investiții în infrastructură.

Întârzieri, tergiversări, anulări de licitații – toate au pus România pe ultimul loc în UE în privința investițiilor în infrastructură rutieră, adică exact acele investiții care au un impact uriaș asupra creşterii economice şi dezvoltării regionale.

Noi, cei de la ALDE, știm că întărirea coeziunii economico-sociale se poate realiza, înainte de toate, prin mari proiecte de infrastructură care să unească România, care să contribuie la reducerea diferenţelor dintre regiuni, la dezvoltare urbană și rurală.

O infrastructură bine proiectată (drumuri de mare viteză, rapide și sigure) contribuie în mod direct şi indirect la asigurarea stabilităţii macroeconomice

O Românie conectată prin autostrăzi înseamnă beneficii pe termen lung pentru țara noastră și ne asigură, de asemenea, conexiunea cu celelalte state din Europa. 

Ieșirea din izolarea impusă de pandemia de Coronavirus trebuie privită ca un nou început, ce trebuie însoțit de un sentiment de redeșteptare a mândriei naționale, a demnității naționale. Mândria națională, demnitatea națională se construiesc în jurul unor programe de amploare ce țin de destinul național, care capacitează energiile națiunii și dau românilor un sentiment de solidaritate.Un astfel de program național este cel legat de Marea Infrastructură din România.

Lipsa unei infrastructuri moderne, funcționale este resimțită ca traumă de către români, dă națiunii noastre un sentiment neliniștitor de neîmplinire și neputință.

Demararea Programului Marii Infrastructuri ar da românilor sentimentul că și la noi se poate, că pământul în care ne-am născut e un loc în care merită să trăiești ori să te reîntorci.

Realizarea marii infrastructuri nu are doar o valoare morală. Ea ar contribui la competitivitatea și funcționalitatea economiei românești, și, ceea ce este cel puțin la fel de important, la o economie de timp, știut fiind că modul de utilizare a timpului ca resursă dă expresia prosperității economice, sociale și personale a unei națiuni.

În primul rând, Programul Marii Infrastructuri trebuie definit. Într-o descriere simplă acest program conține:

  1. Dezvoltarea rețelei de autostrăzi care să lege provinciile istorice între ele și România de marile trasee continentale.
  2. Construirea rețelei de cale ferată rapidă care să lege capitala de frontiera de vest (București – Craiova – Timișoara), de frontiera de nord-vest (București – Cluj Napoca) și de frontiera de nord-est (București – Iași, Suceava).
  3. Construirea de noi aeroporturi (ex. Brașov) și modernizarea celor existente (cu deosebire pentru zboruri internaționale și zone cargo)
  4. Realizarea Strategiei Dunării, transformarea Dunării într-o adevărată autostradă fluvială și reînvierea gloriei de odinioară a porturilor dunărene.
  5. Extinderea sistemelor naționale de irigații.

În al doilea rând, Programul Marii Infrastructuri trebuie asumat. Așa cum s-a procedat la demararea procesului de aderare la Uniunea Europeană (UE), când toate partidele parlamentare au semnat demararea negocierilor cu UE, programul trebuie să fie rezultatul voinței comune a tuturor forțelor politice responsabile. Acest parteneriat politic este necesar pentru că programul se va întinde pe mai multe legislaturi și Guvernele succesive nu trebuie, cu vanitate, să încerce, fiecare, să inventeze din nou roata.

În al treilea rând, Programul Marii Infrastructuri trebuie să aibă un parcurs bazat pe obiective și termen precise. Acest parcurs trebuie să fie temeiul unui contract simbolic între clasa politică și națiunea română. Periodic, Guvernul trebuie să prezinte stadiul de realizare a Programului Marii Infrastructuri, modul în care obiectivele și termenele sunt îndeplinite.

În al patrulea rând, în ce privește finanțarea, trebuie spus că în România nu finanțarea este principala problemă, ci voința politică, viziunea strategică și capacitatea managerială de a le aplica. În ce privește resursele financiare, socotind că sumele necesare acestui program pot fi mobilizate prin utilizarea instrumentelor piețelor financiar-bancare, prin reorientarea fondurilor europene, prin alocari bugetare corespunzătoare, prin utilizarea  eficientă a datoriei publice. Nu trebuie să judecăm viitorul doar prin prisma contextului de azi, economia României, cu măsuri rapide și ferme de relansare, își poate reveni rapid. Trebuie, cum se spune, să nu alergăm spre minge, ci în direcția în care merge mingea.

Programul Marii Infrastructuri are o valoare simbolică și una economică. Dar nu numai atât. Realizarea lui poate fi și o șansă de reabilitare, poate unica, a clasei politice românești.

România sănătoasă 

An după an, lipsa unei strategii viabile pe termen lung, ambiguitățile, improvizațiile, jumătățile de măsură și corupția au dus la persistența unui sistem medical nefuncțional și incapabil să facă față unor crize precum cea a pandemiei de Coronavirus. Românii sunt mai bolnavi decât restul europenilor, o arată realitatea, nu doar statisticile Comisiei Europene. 

La acestea se adaugă subfinanțarea sistemului și lipsa cronică de investiții în modernizări și construcția de noi spitale, ceea ce reduce șansa românilor la viață și la vindecare. 

Noi, cei din ALDE, credem că prevenția este cea mai sigură cale de a face România sănătoasă, prin programe naționale care încurajează viața și cu respect pentru fiecare român, de la cel mai mic și până la cel mai în etate, indiferent de posibilitățile sale. 

De asemenea, ne pronunțăm în favoarea creșterii alocării din PIB pentru Sănătate până la nivelul mediei celorlalte state europene, pentru că înțelegem că a pune pe picioare un sistem sanitar sănătos și care să dea pacienților un sentiment de încredere începe cu un program coerent, pe termen lung, de investiții în aparatură medicală și echipamente de ultimă generație. 

România alfabetizată

Trei decenii de așa-zise reforme în Educație au zădărnicit visele și aspirațiile a milioane de copii: în loc să deschidă minți și să pregătească pentru viață, școala din România a ajuns să producă, într-o proporție îngrijorătoare, absolvenți care își abandonează carierele sau chiar șomeri.

Peste 40% dintre copiii români în vârstă de 15 ani sunt analfabeți funcționali, iar ratele uriașe ale abandonului școlar, mai ales la sate, conturează un viitor în care sărăcia, marginalizarea și infracționalitatea subminează dezvoltarea, incluziunea și siguranța publică. 

Noi, cei din ALDE, considerăm că nimeni nu trebuie lăsat în urmă și propunem asumarea, ca obiectiv de țară, a angajamentului fără culoare politică „Niciun copil fără știință de carte!”. Un angajament menit să redea sensul proverbului „Ai carte, ai parte!”. 

România alfabetizată este primul pas spre România educată, în care toți copiii, fără deosebire de condiția socială și de locul în care trăiesc, beneficiază de șanse egale pentru a-și asigura nivelul de cunoștințe la care aspiră. Aceasta este modalitatea prin care punem răsadul în pepiniera de specialiști de care ducem lipsă și repunem în drept domenii – cheie pentru țara noastră. 

România echilibrată

Criza Coronavirus a găsit România lipsită de coeziune, captivă într-o dispută între alb și negru, într-o Uniune Europeană cu mai multe viteze. 

Din 2007, de la momentul aderării la Uniunea Europeană, politica de la București nu s-a sincronizat niciodată cu aceea de la Bruxelles. Ba, mai mult, agenda europeană a României a fost, în toți acești ani, creșterea decalajelor între săraci și bogați, în loc să fie una de reducere accelerată a decalajelor. 

Diferențele de dezvoltare între regiunile sărace și cele bogate au transformat periferia în teritoriu locuit de cetățeni de mâna a doua și furnizor de forță de muncă ieftină pentru regiunile industrializate. Rezultatul: creșterea migrației interne și externe, depopularea masivă, sărăcirea satelor, o Românie cu mai multe viteze, profund divizată și polarizată, vulnerabilă. 

Noi, la ALDE, înțelegem că viitorul este cel al coeziunii și solidarității, al dezvoltării economice echilibrate, al reducerii decalajelor între regiuni, în interiorul lor și în cadrul comunităților. 

Susținem alocările echilibrate din fondurile naționale și europene destinate marilor proiecte, începând cu cele de infrastructură, ca o minimă reparație morală față de nedreptatea făcută până acum regiunilor abandonate prin politici guvernamentale discriminatorii și diametral opuse principiilor Uniunii Europene.  

România dreptății

Abuzurile și excesele la care am asistat în ultimii ani ne-au arătat tuturor că, în România, balanța Justiției s-a înclinat, de prea multe ori, în defavoarea adevărului. 

Cu dreptatea în mână, mulți românii au sacrificat ani din viață ca să-și dovedească nevinovăția, iar alții au pierdut totul – libertatea, familia, prietenii, locul de muncă, locul în comunitate. 

România a ajuns țara în care linșajul public se face înainte de verdictul final al judecătorilor și în care domnia statului de drept se revendică prin lozinci scandate în stradă. 

ALDE și-a asumat încă de la înființare să fie apărătorul drepturilor și libertăților cetățenilor, o voce puternică în sprijinul tuturor românilor care își doresc o justiție corectă și independentă. 

Suntem PRO-JUSTIȚIE, vom condamna în continuare abuzurile și derapajele instituțiilor care trebuie să împartă dreptatea și vom sprijini orice inițiativă care prevede o formulă de legislație mai suplă și mai accesibilă românilor .  

Vrem ca legea să fie în slujba cetățeanului, nu contra lui!

România respectată în Europa

O Europă unită înseamnă să împărțim aceleași responsabilități, dar și să avem aceleași drepturi. 

Dublul standard, valabil nu doar în ceea ce privește sectorul alimentar, cât și respectarea acelorași obligații de către toți furnizorii de produse și servicii, este o realitate cunoscută la Bruxelles, și care pune țara noastră pe lista statelor de mâna a doua. 

Apartenența la construcția europeană nu înseamnă să acceptăm ca România să fie tratată mereu cu altă măsură față de restul statelor membre ale Uniunii Europene! 

ALDE sancționează dublul standard și condamnă tratamentul inegal, discriminatoriu, la care sunt supuși românii de către unele state membre UE.

O Românie respectată în Europa acceptă doar calitatea, iar calitatea nu are dublu standard

România întregită

Idealul bunicilor și străbunicilor noștri de la 1918 a fost acela al unei Românii Mari, „una și nedespărțită”. La mai bine de 100 ani de la Marea Unire, un sfert din populația României trăiește peste granițe, iar numărul copiilor români născuți în străinătate l-a depășit pe cel al pruncilor născuți acasă. 

De la România Mare am ajuns la două Românii despărțite: o țară își caută identitatea în limitele hotarelor naționale, o alta, în creștere, a celor 5 – 6 milioane de români plecați la muncă, își caută viitorul pe pământuri străine. 

ALDE respectă dreptul oricărui român de a decide ce înseamnă ACASĂ. 

Ne propunem să lansăm un program de reconectare a cetățenilor români de peste graniță la „România nedespărțită”, așa cum și-au imaginat-o strămoșii noștri. 

Românii de peste graniță au fost, ani la rând, cel mai mare investitor în România: miliardele de euro trimise rudelor rămase în țară au sprijinit familii, cămine și firme, și au ridicat nivelul de trai în multe regiuni în care statul român a abandonat lupta cu sărăcia. 

Respectul față de acești români înseamnă, de asemenea, reintegrarea acelora care doresc să revină în țară, prin politici de încurajare a inițiativei private, facilități fiscale și prioritate la accesarea unor fonduri guvernamentale, facilități pentru școlarizarea copiilor etc. 

Românii de pretutindeni sunt parte a poporului român!

România mediului protejat

20 milioane de metri cubi de lemn dispar anual, fără acte, din pădurile României și doar 1% dintre tăierile ilegale sunt depistate. 

Numai în Moldova se taie ilegal peste 8 milioane de metri cubi de lemn. 

În timp ce alte state din Europa și din lume au ca prioritate, pe agenda națională, teme precum gestionarea durabilă a pădurilor, conservarea biodiversităţii prin reîmpăduriri şi adaptarea pădurilor la schimbările climatice, noi încă ne punem problema cum să păzim codrii de coada lungă a topoarelor și a inconștienței celor care au făcut din comerțul cu lemn o îndeletnicire mai presus de orice lege.

În fața unei situații scăpate de sub control de zeci de ani, cum e cea a exploatărilor forestiere ilegale, singura amenințare pentru cei care taie ilegal pădurile, îngroapă ilegal deșeurile sau braconează, este o legislație strictă, dedicată acestui gen de infracțiuni.

ALDE se alătură oricărui demers care poate diminua și opri exploatările ilegale din pădurile României

Stopăm cauzele, nu efectele schimbărilor climatice și a pierderii de biodiversitate! 

România în destinul căreia avem încredere

Românii nu mai trebuie să vadă locul în care s-au născut ca un tărâm al deznădejdii și al resemnării. Trebuie să renunțăm la prejudecata potrivit căreia românul e blestemat să se nască și să moară sărac. Trebuie să renunțăm, de asemenea, la glorificările patriotarde care ne arată mai grozavi decât suntem, dar și la ploconirea în fața altora și la umilință în propria țară. Trebuie să ne respectăm așa cum suntem, cu bune și rele, un „văzduh tămâiet”, cum spunea poetul, o mixtură plină de farmec între ortodoxie și latinitate. Trebuie să ne construim propriul destin, care să fie voința noastră, responsabilitatea noastră și moștenirea pe care o lăsăm urmașilor noștri. Iar pentru toate acestea e nevoie de încredere. Încrederea fiecăruia dintre noi în realizarea propriilor aspirații, încrederea unora în ceilalți, încrederea în instituțiile statului, încrederea că mâine ar putea să fie bine și pentru noi, la noi acasă.

Îndatorirea fundamentală a clasei politice este să redea românilor această încredere!

Noul ALDE își asumă programul România Demnă și, împreună cu românii, ne propunem să reconstruim România echilibrului, a unității, a încrederii, a certitudinilor, a modernizării economice și a românilor demni.