
PSD a încheiat 2019 în genunchi atât la Botoșani, cât și la nivel național, iar PNL deși a ajuns la Guvernare a fost depășit din punct de vedere al imaginii de ALDE la Botoșani, Pro România a punctat imens pe final de an, iar USR-PLUS se pregătesc să fie marea surpriză la alegerile locale și parlamentare din 2020.
Scena politică din Botoșani este mai activă ca niciodată și dispusă la orice rezultat atât la alegerile locale, cât și la cele generale, indiferent când vor fi acestea pe parcursul lui 2020.
Cinci jucători își vor disputa scena politică locală, PSD, PNL, USR, Pro România și ALDE.
Giganții PSD și PNL au avut o evoluție diametral opusă în 2019, iar USR, Pro România și ALDE au reușit să scoată scoruri care au rupt mult din electoratul celor două partide mari.
PSD Botoșani, mare dar din ce în ce mai mic
PSD a arătat atât la alegerile europarlamentare, cât și la prezidențiale în primul tur că este cel mai mare partid pe plan local, că încă domină după 30 de ani de la Revoluție.
Cu toate acestea, cred că am ajuns, inclusiv la Botoșani, la un punct istoric în care partidul care a dominat ultimii 30 de ani se vede în fața unui an istoric în care ar putea trece în opoziție pentru mulți ani.
PSD este în continuare cel mai mare partid politic pe plan local, dar diferența față de PNL este de foarte mică, de doar câteva mii de voturi la nivel de județ.
În ultimii 4 ani PSD a avut majoritatea în Consiliul Local al municipiului Botoșani și cei doi viceprimari, majoritatea în Consiliul Județean, președintele și cei doi vicepreședinți ai CJ, prefectul, șapte parlamentari din totalul de nouă, chiar și un ministru. Cu toate acestea, la capitolul mari proiecte de investiții în Botoșani nu s-a întâmplat nimic. Sunt foarte multe proiecte de asfaltări pe drumuri comunale, pe drumuri sătești, chiar și pe unele tronsoane de drumuri județene, în special din zona Dorohoi, dar atât. Nu s-a modernizat niciun kilometru de drum național în ultimii 4 ani, proiectul drumului județean strategic stă de patru ani în licitație și atât, licitația pentru drumul european Botoșani-Târgu Frumos nu s-a finalizat.
Practic după 4 ani de putere PSD trage linie și spune tot ”o să facem”, dar nimeni nu știe când.
PSD a început să piardă și din primari, Lucian Borfotină de la Cristești a anunțat că se va lupta pentru Primăria Botoșani, intrând în duel direct cu viceprimarul PSD Cosmin Andrei. Borfotină a trecut la ALDE. Și primarul din Drăgușeni, Eugen Nechita, a anunțat că există o nemulțumire față de modul în care actuala conducere a PSD Botoșani și-a impus punctul de vedere și a împărțit proiectele între primării.
Apoi, este de notorietate relația tensionată între Costică Macaleți, președintele CJ, și actuala conducere a PSD Botoșani. Tensionată este și relația dintre deputatul Răzvan Rotaru și senatorul Doina Federovici, dar și Mihai Tincu, președintele Organizației Municipale a PSD, căruia Rotaru i-a cerut demisia.
Proiectele mari lipsesc, iar proiectele mici sunt asumate de primari, tensiunile din interior vor răbufni în următoarea perioadă că e nevoie de tranșarea orgoliilor pentru a putea intra în alegerile locale.
PNL Botoșani, la puterea și nu prea
PNL a reușit să bată PSD la alegerile prezidențiale la Botoșani după 30 de ani. Este vestea bună pentru PNL. Vestea rea este că a reușit asta doar alături de USR, ALDE, PMP și Dreapta Liberală.
Apoi, PNL a preluat guvernarea, dar pe plan local ALDE a părut a fi principalul partid de guvernământ după ce a impus prefectul județului, pe Alexandru Colbu, în ciuda nemulțumirilor din rândul liberalilor botoșăneni.
Doar dorința de a învinge PSD a făcut ca și taberele din PNL să se unească și să lupte contra dușmanului comun, dar partidul, chiar dacă liberalii vor nega asta, este împărțit între grupările Șoptică-Roman-Sorescu-Iliuță și Flutur-Achiței, fiecare cu adepții săi.
Măsuri de guvernare bună, pornirea investițiilor din fonduri europene, pornirea lucrărilor la drumurile naționale din județ și să facă tot ce se poate face pentru Autostrada Unirii ar putea fi atuurile liberalilor din Botoșani la viitoarele alegeri, atât locale, cât și parlamentare.
USR-PLUS se pregătește să fie marea surpriză a lui 2020 dar…
Rezultatul obținut de USR-PLUS la alegerile europarlamentare au fost extrem de bune și au propulsat alianța pe locul trei pe plan politic local, dar la prezidențiale rezultatul a fost unul demobilizator. Liderii USR-PLUS nu cred asta și au explicația lor pentru rezultat și anunță că alegerile locale vor fi abordate după un mod cu totul nou pe plan local și nu numai, cu candidați integri și profesioniști.
În ianuarie vor începe marile dezbateri interne, cel puțin la USR pentru stabilirea candidaților la alegerile locale, dezbateri care vor fi transmise online pentru a putea fi urmărite de alegători.
Că vor candida singuri sau vor susține candidații altor partide, cei de la USR au anunțat că vor fi marea surpriză a viitoarelor alegeri locale. Deocamdată partidul nu prea are vectori de imagine și crește sau scade în funcție de prestația de la nivel central.
Pro România, lovitură de imagine pe finalul lui 2019
Pro România a reprezentat la început, la Botoșani, doar doi oameni, deputatul Mihaela Huncă, plecată din PSD, și primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu.
Acesta din urmă a produs un șoc în momentul în care a anunțat că renunță la calitatea de coordonator al Pro România și se înscrie în … PNL Botoșani. E drept că primarul Chelariu a lovit doar în PSD, partid din care a fost dat afară, fără a pomeni nimic de PNL, lăsând, așa cum s-a văzut, loc de negocieri cu această formațiune. Chelariu a fost în PRM, PDL, PSD, Pro România și acum în PNL.
Se părea că Pro România rămâne doar cu Mihaela Huncă și că aceasta va fi singurul vector de imagine al partidului. Dar Huncă a pregătit pentru sfârșitul lui 2019 o adevărată lovitură de imagine și a reușit să convingă una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri din Botoșani să se înscrie în Pro România. Este vorba despre cunoscuta Mihaela Stoiciuc Vasilică, cea care deține cea mai importantă investiție în sistemul privat de educație pre-școlară din Botoșani, cu creșă, grădiniță și after-school. Iubită sau contestată, Mihaela Stoiciuc Vasilică reprezintă acea combinație unică dorită de toate partidele, adică un om politic magnet de atenție, de discuții. Va fi foarte interesant de urmărit evoluția Mihaelei Stoiciuc și cum va influența per total scorul Pro România.
ALDE, de la ”4%” la Putere
Dacă după alegerile europarlamentare s-a râs de ALDE că e un partid de 4%, după alegerile prezidențiale ALDE a ajuns la Guvernare alături de PNL și a numit chiar și prefectul județului Botoșani, dând impresia că este principalul partid de guvernământ.
Liliana Mincă a fost înlocuită cu familia Roxana și Florin Țurcanu la șefia ALDE Botoșani și lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură.
Florin Țurcanu este un personaj hulit, cel puțin în municipiul Botoșani, dar și îndrăgit în mediul rural, și mai este cunoscut ca și un ”buldozer”, unul dintre puținii. Este aproape imposibil să-l oprești pe Țurcanu să nu câștige capital electoral dacă intră în politică. La ALDE a început să-și aleagă oamenii mai bine decât îi alegea când conducea PNL, chiar dacă unele personaje cu care s-a înconjurat sunt extrem de dubioase din punct de vedere al trecutului comun exploziv pe care îl au.
Cer este că Țurcanu e buldozer atât pe plan local și este dispus, din punct de vedere politic, să distrugă orice adversar care îi stă în calea țintei propuse, dar și pe plan național deoarece a profitat de toate jocurile de culise dintre ALDE și PNL și a impus prefectul județului Botoșani fără ca liberalii să poată să se opună. Țurcanu a arătat că știe culisele politicii și că poate ajunge cu ușurință la putere dacă asta își propune. Singura lui problemă este predispoziția la abuz de putere din toate punctele de vedere.
Intrarea lui Țurcanu la ALDE fix în momentul în care partidul purta negocieri cu PNL la nivel central este greu de digerat la sediul PNL din Botoșani și va fi o problemă pentru viitoarele alegeri locale și naționale dacă liberalii nu reușesc să și-l facă pe Țurcanu aliat și să îl asmută asupra PSD pentru ca el să nu mai aibă timp de dărâmat temelia șubredă pe care stă actuala conducere a PNL Botoșani.
Apoi, aducerea lui Lucian Borfotină, primar PSD al comunei Cristești, în ALDE și anunțarea candidaturii lui la Primăria Botoșani este o lovitură de imagine dată de ALDE cu impact atât în PSD, cât și în PNL.
În primul rând, Borfotină va rupe din electoratul PSD, dar și din echipa PSD de la municipiu, iar candidatura lui poate provoca daune majore și în PNL.
Țurcanu și Borfotină au anunțat că sunt dispuși la negocieri cu primarul Cătălin Flutur, pentru ca după alegeri să se formeze o alianță în Consiliul Local și dacă Flutur câștigă al patrulea mandat de primar, Borfotină să fie viceprimar. Dacă Flutur este dispus la o astfel de negociere, pentru ca PNL și ALDE să obțină majoritatea în Consiliul Local, se forțează indirect și mâna actualei conduceri de la județ a PNL să intre într-o negociere cu ALDE pentru Consiliul Județean, în caz contrar Țurcanu și ALDE vor fi dușmanii și nu aliații liberalilor și ar putea face alianță cu PSD la CJ.
BOGDAN CALINIUC
