Politică

Senatorul Șoptică: sistemul informatic al ANAF se află la un pas de colaps

Liderul PNL Botoșani, senatorul Costel Șoptică, a criticat dur conducerea Ministerului Finanțelor Publice și a ANAF din cauza problemelor majore ale sistemului de colectare şi administrare a finanţelor publice.

”La sfârşitul lunii mai semnalam domnului Ministru al Finanţelor faptul că sistemul informatic al ANAF se află la un pas de colaps având în vedere că acesta funcționează în prezent la  99,99 % din capacitatea sa, asta după ce în luna martie a anului curent a avut loc un incident ce s-a soldat cu pierderea unui volum imens de date fiscale. Tot atunci, solicitam clarificări privind stadiul de realizare şi implementare al noului sistem informatic pentru care în anul 2013 s-a contractat un  împrumut de la Banca Mondială în valoarea de 70 de milioane de euro, termenul proiectului de Modernizare a Administraţiei Fiscale  din România fiind  martie 2019. Deşi, sistemul ANAF face parte din infrastructura critică a României, am constatat în urma răspunsului primit de  la Ministerul Finanțelor că „ în prezent se derulează o analiză aprofundată privind priorităţile IT care să corespundă nevoilor actuale de modernizare a Agenţiei”. Practic, ei singuri confirmă faptul că nu întreprind nimic în acest sens, că nu este o preocupare majoră a lor în aceste momente, iar episoade ca cele din martie se pot repeta oricând”, a declarat senatorul Costel Șoptică.

 



Totodată, liderul PNL susține că într-o perioadă în care internetul oferă atât de multe opțiuni în timp real nu se mai poate tolera sistemul birocratic bazat pe hârtii.

”Mă întreb la ce îţi trebuie o analiză aprofundată când  sistemul funcționează la capacitate maximă 99.99% , este în funcţiune din anul 1998, iar Curtea de Conturi evidenţia faptul că ANAF deţine o infrastructură IT şi de comunicaţii învechită şi neperformantă. În această perioadă de depunere on-line a  Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale putem înţelege, dar nu putem accepta faptul că: „ Declaraţiile on-line se depun la etajul 2”, iar principalii responsabili de acest fapt se ocupă de vendete politice”, a concluzionat senatorul botoșănean.