Politică

Marius Budăi: „În Anul Centenar, clasa politică ar trebui să dea dovadă de maturitate pentru realizarea strategiei de dezvoltare „România 2040”

Marius Budăi, deputat PSD
Marius Budăi, deputat PSD

Parlamentarul PSD Marius Budăi, președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a declarat marți că inițiativa Guvernului de a înființa, la nivelul Parlamentului o comisie specială pentru stabilirea unei strategii economice de dezvoltare până în 2040 reprezintă o acțiune care trebuie salutată și la care ar trebui să adere toate partidele parlamentare.

Social-democratul a criticat reacția PNL care a amenințat că va boicota reuniunile pe tema „România 2040” și a arătat că inițiativa Guvernului de a reuni clasa politică în jurul unui proiect național este o acțiune necesară după realizarea obiectivelor de aderare la Uniunea Europeană

 „Măcar în acest An Centenar, clasa politică ar trebui să dea dovadă de mai multă maturitate și să iasă din logica conflictului care ne-a măcinat ani la rând. Ultima dată clasa politică s-a mai reunit în 1995, la Snagov, când toate partidele parlamentare au semnat declarația comună privind strategia de pregătire în vederea aderării la Uniunea Europeană. Firesc ar fi să facem pasul următor, cu adoptarea monedei Euro, dar și cu reducerea decalajelor dintre nivelul de trai al românilor și media Uniunii Europene. E de neînțeles agresivitatea PNL în această chestiune”, a subliniat Marius Budăi.

  

Reprezentantul PSD a mai spus că toate statele civilizate au instituții specializate privind programarea strategică a economiei naționale, pe termen mediu și lung, fapt care justifică acțiunea Guvernului României.  „Orice stat care se respectă are o strategie de dezvoltare pe termen lung, nu ia decizii doar în funcție de conjuncturi. Franța are „France Strategie”, Olanda are „Biroul pentru analiza politicilor economice,” SUA are „Asociația Americană de Planificare”. Deci inițiativa Guvernului este perfect justificată, iar în această privință nu au ce căuta conflictele și orgoliile politice.  Noi am funcționat până acum după logica pompierului care nu urmărește decât să stingă incendiile, să rezolve problemele care apar de la o zi la alta și nu a existat o strategie clară, care să depășească mandatele de guvernare. Fiecare Guvern a început mereu de la zero, iar asta ne-a costat foarte mult”, a subliniat președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

ABC-CON International