Politică

Senatorul PNL Botoşani, Costel Şoptică, cere responsabilizarea victimelor hărţuirii sexuale

Comunicat de presă: Senatorul PNL Botoşani, Costel Şoptică, solicită responsabilizarea victimelor hărţuirii sexuale, adresându-se în acest sens, printr-un document parlamentar, ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.

„Campania derulată în toată lumea, inclusiv în România, de condamnare a hărţuirii sexuale, are deocamdată efecte doar la modul moral. Acţiunile de blamare a acestui fenomen nedorit se desfăşoară, din păcate, doar în mediul online şi pe reţelele de socializare, foarte puţine victime din ţara noastră recurgând la instituţiile abilitate ale statului”, a subliniat liderul PNL Botoşani, în interpelarea transmisă conducerii MAI.

 

În final, Costel Şoptică a cerut ministrului de Interne să-i răspundă la următoarele solicitări: „1. Câte victime ale hărţuirii sexuale au depus plângere la Poliţie, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Botoşani, în acest an raportat la anii trecuţi?; 2. Câte dosare penale au fost întocmite pentru această infracţiune, în România şi punctual în Botoşani, şi care au fost rezoluţiile anchetatorilor?; 3. Cum încurajaţi persoanele hărţuite să se adreseze organelor legii, pentru a fi anchetate aceste fapte?”.

 

„Codul Penal, respectiv Legea 286/2009, statuează şi pedepseşte „hărţuirea sexuală” doar în baza unei plângeri prealabile, la Art. 223: «Hărţuirea sexuală: (1) Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.» În aceste condiţii, dacă victimele nu depun plângeri la Poliţie, nu se poate face cercetarea şi pedepsirea celor vinovaţi”, a concluzionat senatorul liberal.