Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, a transmis lista cu relocările unităților de învățământ din municipiul Botoșani care sunt în plin proces de modernizare.
În cadrul unui amplu proiect de modernizare finanțat din fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), mai multe unități de învățământ din Botoșani sunt supuse unor lucrări de renovare în anul școlar 2024-2025, lucrări care au început încă din ultimele luni ale anului școlar trecut. Aceste lucrări, aflate în diferite stadii de avansare în funcție de cum s-au derulat procedurile de licitații, necesită relocarea temporară a elevilor și profesorilor în alte unități de învățământ.
Printre instituțiile care vor fi afectate se numără Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani, unde 517 elevi din 20 de clase vor fi mutați în Corpul A al aceleași unități, în schimbul I, iar 373 de elevi din 15 clase în schimbul II. De asemenea, Școala Gimnazială Nr. 10 Botoșani va reloca trei clase, cu un total de 227 de elevi, în diferite schimburi, în Corpul B al școlii, iar alte 17 clase, reprezentând 418 elevi, vor fi transferate la Colegiul A.T. Laurian.
Un alt caz semnificativ este cel al Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani, care va reloca 30 de clase, cu un total de 777 de elevi, la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Botoșani. În același timp, Școala Gimnazială Nr. 12 Botoșani va muta 14 clase, reprezentând 302 elevi, la Școala Gimnazială Nr. 17 Botoșani, iar alte șapte clase, cu 159 de elevi, vor fi relocate la Școala Gimnazială „Sf. Maria” Botoșani.
Alte școli care vor suferi relocări includ Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, care va muta 40 de clase în Corpul B al colegiului, și Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, unde 685 de elevi din 28 de clase vor fi relocați la Liceul Petru Rareș, Liceul cu Program Sportiv și Școala Gimnazială „Grigore Antipa”.
Relocările temporare sunt necesare pentru a permite realizarea lucrărilor de modernizare, care au ca scop îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru elevii din Botoșani. Deși acest proces implică un efort logistic semnificativ, autoritățile sunt încrezătoare că aceste măsuri vor asigura un mediu educațional superior pe termen lung.
Primarul Cosmin Andrei a declarat că sunt cele mai multe lucrări de modernizare a Învățământului din municipiu și că fondurile europene oferite prin PNRR reprezintă o șansă unică pentru Botoșani cu impact pentru următoarele multe generații.