Economic Știri locale

(P)Lucruri inedite despre planeta Marte

Dintre toate planetele existente, Marte a stârnit dintotdeauna cele mai mari curiozități. Mulți s-au întrebat dacă există viață pe Marte ori dacă a existat vreodată. Misiunile NASA continuă, iar informațiile acumulate aici reprezintă obiect de studiu. Te invităm să descoperi câteva lucruri inedite despre Marte în rândurile următoare:

Poartă denumirea de Planeta Roșie

Denumirea de Planeta Roșie i-a fost atribuită de specialiști deoarece Marte este o planetă acoperită de rocă și praf din oxid de fier, iar solul are o culoare roșie-ruginie.

Numele este inspirat din zeul roman al războiului

Din relația lui Jupiter cu Juno a rezultat Mars, care era considerat de romani zeul războiului. Astfel, în luna martie îi erau dedicate numeroase festivaluri. Pentru cei pasionați de cultura greacă, acesta este identificat cu Ares.

Este o planetă atât de populară încât apare în numeroase filme, cărți și jocuri

Aminteam la începutul articolului că Marte a stârnit multe întrebări de-a lungul anilor. Curiozitatea oamenilor a prins și alte forme, iar Marte este o planetă despre care se discută adesea în filme, cărți ori jocuri. Au fost realizate peste 30 de filme în care acțiunea „se produce” și pe Marte, iar cel mai apreciat este „The Martian” (2015), în care rolul principal a fost interpretat de Matt Damon. O carte veche despre această planetă a fost scrisă în 1656 și poartă denumirea „Itinerarium exstaticum”, sub semnătura lui Athansius Kircher.

Iar în ceea ce privește jocurile video, sunt zeci de titluri cu referire la Marte. Cele mai cunoscute sunt „Far Cry 5”, „Doom”, „Battlezone” și „Call of Duty: Infinite Warfare”. Colecția de jocuri video clasice este completată de slotul online „To Mars and Beyond”. Jocul este creat de providerul de conținut pentru online casino Gamecorps și îi poartă pe utilizatori pe Marte într-o cursă către posibile câștiguri „stelare”.

Este a doua cea mai mică planetă din sistemul solar și a patra de la Soare

Din estimările specialiștilor, Marte are un diametru de 4.217 de mile și este mai mică decât Pământul, fiind a doua cea mai mică din sistemul solar. În același timp, este a patra planetă de la Soare. Mai exact, este situată la 227.936.637 de kilometri distanță de Soare. Drumul de pe Pământ până pe Marte durează în jur de 300 de zile. Și pentru că Marte este situată atât de departe de Soare, un an pe această planetă are 687 de zile, deoarece e nevoie de mai mult timp pentru a orbita. O zi de pe Marte are 24 de ore și 37 de minute.

Iernile sunt teribil de reci și gravitația este scăzută

Ținând cont că atmosfera de pe Marte este alcătuită din 95,9% dioxid de carbon și 2,7% azot, căldura soarelui nu este captată suficient de bine. Iarna, temperaturile de pe Marte ajung până la -100 de grade Celsius sau chiar și mai rău. Practic, este de două ori mai rău decât în cele mai friguroase locuri de pe Pământ. Verile sunt ceva mai acceptabile, iar temperatura ajunge până la 20 de grade Celsius. Gravitația este diferită față de Pământ: cu 37% mai mică. În teorie, pe Marte poți sări de trei ori mai sus decât pe Pământ.

Pe Marte se află cel mai înalt munte din sistemul nostru solar

Poartă denumirea de Olympus Mons și este vorba despre un vulcan inactiv, ce are o altitudine maximă de 25 de mii de metri, fiind de trei ori mai înalt decât Muntele Everest. Lungimea sa la bază este de aproximativ 600 de kilometri. Per total, pe Marte se află și multe canale, câmpii și canioane, cauzate în special de eroziunea apei, susțin specialiștii.

Sursa foto: canva.com