Administrație Economic

Prefectul Cornilă avertizează asupra dezastrului în atragerea de fonduri europene pentru apă: ”Este necesară o schimbare urgentă de direcție”

Într-un discurs critic față de administrația județeană social-democrată de la Botoșani, prefectul Sorin Cornilă a lansat un avertisment ferm către conducerea Consiliului Județean, condusă de Doina Federovici, privind eșecul în atragerea de fonduri europene pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din județ.

Prefectul a subliniat că în ultimii opt ani, sub conducerea eminamente PSD, județul Botoșani a pierdut aproape 280 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile destinate sectorului apă-canalizare. Acest lucru a dus la consecințe grave, cu multe comune și sate rămase fără apă, ba chiar zone urbane lăsate fără acces la apă potabilă din cauza incompetenței în gestionarea proiectelor.

„Este o situație alarmantă și dezastruoasă. Botoșaniul nu a reușit să valorifice resursele europene consistente puse la dispoziție pentru modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, iar rezultatele sunt vizibile în comunitățile afectate. Pierderea acestor fonduri este direct proporțională cu degradarea condițiilor de viață ale cetățenilor din județ”, a declarat prefectul Cornilă.

Avertismentul principal al prefectului se referă la impactul asupra populației și a atragerii de noi locuitori în județ. Cornilă subliniază că depopularea județului Botoșani poate deveni inevitabilă în absența unei infrastructuri adecvate. Prefectul a precizat că primește frecvent plângeri din partea botoșănenilor din mediul rural din cauza lipsei accesului la apa potabilă.

„Pierderea fondurilor europene pentru apă și canalizare nu afectează doar calitatea vieții actuale a locuitorilor, ci are un impact direct și asupra atragerii de noi rezidenți. Tinerii și familiile sunt reticente să se stabilească într-un mediu unde infrastructura de bază este precară sau inexistentă”, a adăugat prefectul.

Cornilă a subliniat, de asemenea, că lipsa unei viziuni și a unei strategii clare pentru viitorul județului contribuie la starea de impas în care se află dezvoltarea infrastructurii. Lipsa apei și canalizării fugărește atât locuitori, cât și inițiativele private și împiedică dezvoltarea economică locală.

În lipsa viziunii de la nivelul CJ Botoșani, prefectul a dat exemplul primarului orașului Flămânzi, liberalul Dan Oloeriu, care a reușit să aducă gaze naturale în oraș și să abordeze problema aprovizionării cu apă.

„Fără apă, canalizare și gaz, nu putem vorbi despre o economie prosperă. Fermierii sunt afectați în mod deosebit, fiind incapabili să dezvolte unități de procesare a produselor agricole și să aducă o valoare adăugată semnificativă. Este necesară o schimbare urgentă de direcție pentru a evita consecințele negative asupra dezvoltării județului”, a avertizat prefectul. Acest avertisment dur al prefectului Sorin Cornilă scoate în evidență necesitatea unei abordări coerente și eficiente în atragerea de fonduri europene și implementarea proiectelor pentru modernizarea infrastructurii de apă și canalizare în Județul Botoșani.