Economic

Iftime îndeamnă firmele din Botoșani să se pregătească serios pentru a putea participa la reconstrucția Ucrainei

Omul de afaceri Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Botoșani și președinte al Consiliului de Administrație al grupului de firme Elsaco, a participat la un forum de afaceri în Cernăuți, Ucraina, și a revenit cu un mesaj important pentru mediul de afaceri local.

Viitoarea reconstrucție a Ucrainei, un efort de sute de miliarde de euro, la care trebuie să luăm parte. În plin război, lumea se gândește deja la viitor: forum economic la Cernăuți. Ooportunități colosale pentru mediul de afaceri românesc și îndeosebi pentru zona din imediata vecinătate a Ucrainei, Botoșani-Suceava-Iași”, a postat Valeriu Iftime pe pagina sa de Facebook.

Acesta susține că în urma războiului Ucraina va deveni cel mai important pol investițional din Europa cu miliarde de euro care vor ajunge acolo timp de cel puțin un deceniu pentru reconstrucție.

Dacă mai luăm în calcul și faptul că în prezent se lucrează intens la autostrada A7, de la București spre Siret, care va fi realizată în cadrul acestui Program Național de Redresare și Reziliență, există fără îndoială premisele dezvoltării unei serii întregi de activități economice în zona de nord a Moldovei. Și aici vine mesajul meu de atenționare, de informare a mediului de afaceri: Trebuie să fim pregătiți! Războiul, într-o formă sau alta, se va termina. Ucraina cu siguranță va fi reconstruită. Investițiile în această zonă vor fi imense și pe toate palierele: construcție, energetică, infrastructură, sănătate, școli. Și atunci orice constructor, orice firmă care are un grad de maturitate, care știe să abordeze proiecte și să deruleze lucrări, inclusiv în străinătate, poate fi un mare câștigător!, a completat omul de afaceri.

Președintele Camerei de Comerț a transmis și ce înseamnă ca oamenii de afaceri din Botoșani să fie pregătiți pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei:

* În primul rând trebuie să fim foarte bine informați.

* Mai apoi, trebuie să ne asigurăm că putem fi în orice moment foarte competitivi, capabili să abordăm orice proiect, orice licitație, orice investiție, că dispunem de dotările necesare, că avem capacitatea de a ne mobiliza într-un timp scurt, că avem oameni suficienți și de calitate, specialiști motivați și foarte bine pregătiți profesional.

* Mai cred că e foarte util să fim atenți la ce se poate face în fiecare moment pentru a avea un șantier deschis în Ucraina, o companie înregistrată acolo sau o colaborare cât mai solidă cu o firmă din Ucraina.

* Sunt astăzi firme din Ucraina care caută colaborări în România, sunt firme din Ucraina care încearcă să se stabilească, să găsească parteneri în România pentru a se reloca în timpul acestui război, pentru ca atunci când războiul va înceta să poată să revină. Nu ezitați să stabiliți încă de pe acum relații și contacte cu oamenii de afaceri serioși din Ucraina!

Până la urmă, cum spun românii, Dumnezeu dă, dar nu-ți bagă în traistă. Există un potențial uriaș pentru zona noastră de a fi parte a unei activități economice substanțiale, de excepție, într-un viitor nu foarte îndepărtat. Depinde doar de noi, cei din imediata vecinătate a Ucrainei și îndeosebi din arealul Botoșani-Suceava-Iași, dacă vom fi pregătiți sau nu să participăm la reconstrucția țării vecine imediat după ce ultima salvă de tun va fi fost trasă, a concluzionat Valeriu Iftime.