Economic

Investiții 4,5 milioane lei în următoarele 5 luni pentru reparații capitale la modul de cogenerare M1 de la Modern Calor

Compania locală care produce energie termică și electrică în cogenerare, Modern Calor SA Botoșani, începe lucrări de reparații capitale la unul dintre motoarele pe care le folosește.

Lucrările vor fi finalizate înainte de noul sezon de iarnă 2023-2024 și va oferi furnizorului de energie termică și electrică siguranța că în următorii ani va putea folosi fără probleme motorul M1.

În data de 22.05.2023, după parcurgerea unei proceduri de licitație, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de reparații capitale la echipamentele și elementele principale ale modulului de cogenerare M1, cu excepția motorului termic, respectiv generator electric, turbocompresoare și compresoare gaze, precum și upgrade-ul sistemului de management al modulului și al senzorilor de monitorizare motor. Aceste lucrări se impun, conform recomandărilor producătorului, ca urmare a atingerii unui număr de 60.000 de funcționare, corespunzător primului din cele două cicluri de viață ale modulului de cogenerare”, a declarat Bogdan Varasciuc, director general al Modern Calor.

Costul acestor lucrări este de circa 4,5 milioane lei și includ costurile reviziei de 20.000 de ore a motorului termic.

În perioada mai – octombrie 2022, modulul de cogenerare M2 a făcut obiectul unor lucrări de reparații capitale încă și mai complexe, al căror cost s-a ridicat la circa 6,5 milioane lei.

Potrivit directorului Modern Calor, spre deosebire de modul M2, însă, în cazul modului M1, motorul termic nu face obiectul lucrărilor de reparații capitale, întrucât acesta a fost înlocuit în perioada de garanție, având doar 20.000 de ore de funcționare, în timp ce restul componentelor modulului înregistrează 60.000 de ore de funcționare.

”Lucrările de reparații capitale se vor desfășura pe o perioadă de 5 luni, atât lucrările propriu-zise, cât și probele și punerea în funcțiune fiind efectuate de către personal autorizat și de firme acreditate de către producătorul modulului și a subansamblelor. Lucrările planificate sunt parte a angajamentului continuu al societății de a menține și îmbunătăți infrastructura pe care o exploatează pentru a asigura confortul și siguranța consumatorilor în sezonul rece”, a precizat Bogdan Varasciuc.

ABC-CON International