Economic

Peste 90% din producția fabricii de confecții din Săveni, redeschisă anul trecut, merge în Italia

Fabrica de confecții din orașul Săveni s-a redeschis în iulie 2022, iar la 8 luni de activitate peste 90% din producția de pantaloni și cămăși merge la export în Italia.

Cristian Pietrariu, administratorul companiei Erregi Mode, a declarat că la 8 luni de la redeschidere fabrica are 50 de angajați.

”A fost o ambiție personală redeschiderea fabricii din Săveni pentru că la un moment dat producția a fost mutată în Albania, dar am insistat că în România se realizează produse de cea mai bună calitate și am reușit să conving acționariatul companiei să redeschidă unitatea de la Săveni. Să nu uităm că toate brandurile mari din lume au fabrici în România, de la producerea de țesături, până la cele mai exclusiviste mărci de haine”, a declarat Cristian Pietrariu.



Inițial la Săveni se produceau doar cămăși, dar după redeschidere s-a optat pentru pantaloni, cămăși și tricouri tip Polo.

Găsirea forței de muncă în domeniul industriei ușoare devine una din marile probleme ale acestui domeniu economic.

”Jumătate din personal îl reprezintă persoane care nu aveau un loc de muncă, dar cealaltă jumătate este luată de la alți agenți economici. Este bine că am adus oameni care erau acasă și este bine că dezvoltăm concurența în domeniu și asta poate duce la o salarizare mai bună. Problema este că la liceul din Săveni sunt două clase de textile, elevii fac practica la noi dar la absolvire nu regăsim acei elevi în forța de muncă angajată în fabricile de profil. Dar aceasta este o problemă și în HoReCa și în celelalte domenii din economie. Pregătim personal care mai apoi pleacă la muncă în străinătate în marea majoritate în alte domenii decât cele în care au fost instruiți în anii de învățământ”, a completat Pietrariu.

Redeschiderea fabricii de confecții din Săveni înseamnă și o creștere a veniturilor la bugetul local al Primăriei, orașul Săveni fiind una dintre localitățile care atrage cele mai multe fonduri europene și guvernamentale din județ, având proiecte de investiții menite să schimbe urbea.