Economic

Cătălin Silegeanu, atac în premieră la Federovici și Andrei: ”Mândria județului Botoșani nu se măsoară în cuvintele pompoase rostite la televizor ci în numărul locuitorilor mulțumiți de trai”

Mândria județului Botoșani nu se măsoară în cuvintele pompoase rostite la televizor, ci în numărul locuitorilor mulțumiți de trai. Imaginea solemnă regizată în vestita emisiune de pe Realitatea nu este compatibilă cu realitatea, iar valul laudativ generat nu produce decât alte discursuri inutile comunității.

Demersul de promovare a valorilor județului Botoșani este legitim și necesar, pentru că lumea are nevoie de modele pozitive și repere morale pentru a proiecta un viitor favorabil. Dar exagerarea proprietăților avantajoase, decuparea realității și împachetarea lipsurilor în ambalaje spectaculoase nu servesc nici populației rezidente, nici celor care locuiesc în alte județe, nici celor care au ales să plece. Servesc doar personajelor care ne conduc și reprezintă. Din acest punct de vedere, nu am observat diferențe între emisiunea aclamată și o reclamă ordinară plătită. 

Decidenții sunt singurii care câștigă din „mândria” pe care o pretind. Au schițat un tablou frumos al județului, acoperind noroiul cu sclipici, pentru a induce sentimentul colectiv pe care se construiește orice obiectiv electoral – senzația de satisfacție. Este pardonabilă metafora naivă, dar nu poate fi justificată falsa generalizare. Județul Botoșani nu este un tărâm al geniilor și sfinților, un adevăr demonstrat de statisticile privind nivelul de educație și tendința delicventă. Județul Botoșani nu este un colț de rai sau grădină a Fecioarei Maria, iar asta o arată geografia și istoria locală. Județul Botoșani este măcinat în continuare de sărăcie extremă, abandon școlar, corupție, infrastructură deficitară, emigrație în masă. 

Politicienilor le place să vorbească despre bogăția culturală pentru că despre alt tip de bogăție nu prea se poate vorbi. Pensiile și salariile sunt mizere în Botoșani, costurile legate de trai sunt la fel de ridicate ca în zonele dezvoltate, iar investițiile mai degrabă ne-au ocolit. Zeci de mii de oameni urmează calea străinătății din cauza veniturilor și condițiilor de muncă pe care le oferă județul Botoșani. Sute de afaceri profitabile sunt trase pe linie moartă, pentru că nu sunt susținute decât cele agreate de partid. Sunt o mulțime de probleme nerezolvate pentru care cetățenii trebuie să ceară socoteală, dar discursul emoționant e mai ușor de însușit. 

Botoșănenii trebuie să ceară motive reale de mândrie, pentru care să se depună eforturi conjugate. Motive bazate pe muncă și merite. E frumos să ne lăudăm cu poeziile lui Eminescu, dar nu ar fi mai frumos să ne lăudăm că rudele și prietenii noștri se întorc acasă, nu mai îndură nicio familie foamea și că în domeniul public nu mai există metru pătrat nemodernizat? Nu am prețui mai mult acest județ dacă instituțiile sale ar fi pline de profesioniști și nu de lingăi promovați pe filieră nepotistă? Nu ar fi o mândrie mai profundă să trăim într-o societatea care răsplătește corectitudinea și pedepsește nedreptatea? 

Politicienii au puterea să construiască motive de mândrie. Dar când se oprește microfonul, ei iubesc propria bunăstare și nu județul Botoșani.

Cătălin Silegeanu, om de afaceri