Economic

Delgaz Grid investește 38,4 milioane lei pentru a prelua energia produse de viitoarele parcuri eoliene și fotovoltaice din Botoșani



Vești bune pentru economia județului Botoșani! Deși se vorbește de ani de zile de posibile investiții în parcuri eolienne și fotovoltaice în județul Botoșani, până acum acestea au fost amânate din lipsa de stații modern în care acestea să livreze energia electrică în rețea.

Delgaz Grid va organiza pe 27 februarie o licitație cu o valoare totală de 60,4 milioane lei în modernizarea stațiilor de transformare care ar putea capta energia produse din surse regenerabile din județele Botoșani și Suceava. Investiția care vizează direct județul Botoșani este de 38,4 milioane lei, însă per total proiectul va ajuta economia județului nostrum pentru că va impulsiona construcție de parcuri fotovoltaice și eoliene deoarece chiar și modernizarea lotului doi al licitației, din Suceava, are ca țintă finală tot preluarea energiei produse din Botoșani.

Prin această investiție se va realiza „la cheie” lucrările pentru „Modernizare stații de transformare din gestiunea delgaz grid în scopul preluării energiei electrice produse din surse regenerabile în condiții de siguranță a funcționării la SEN – stațiile Siret, Bucecea, Dorohoi”.

Lotul doi al licitației prevede lucrări pentru modernizare stație de transformare 110/20 kV Vicov, upgrade sistem SCADA și echipare circuit nr. 2 al LEA 110 kV Rădăuți – Vicov, aparținând DELGAZ GRID SA, în scopul preluării energiei electrice produse din surse regenerabile în condiții de siguranță în funcționare.

Modernizarea liniei Rădăuți-Vicov are ca scop preluarea viitoarelor cantități de energie produse de proiectele care vor fi dezvoltate în nordul județului Botoșani.

Dacă modernizarea stației de la Bucecea vizează viitoarele turbine eoliene și parcuri fotovoltaice din zona Bucecea-Vlădeni-Mihai Eminescu, cele de la Dorohoi și Siret au ca țintă proiectele anunțate în nordul județului, Păltiniș-Viișoara, Dersca-Lozna.

În 2023 vor demara lucrările la parcul eolian din zona Mitoc, proiect inițiat de grupul de firme Elsaco în parteneriat cu un investitor italian. În comuna Cristești este așteptată o altă investiție, însă în acest caz totul depinde de alocările de fonduri europene prin PNRR.