Economic Știri locale

”Aurul” județului Botoșani: suntem pe locul 20 la total populație din Generația Z. Marea întrebare: Cum păstrăm tinerii în județ?



Județul Botoșani este pe locul 14 la vârsta medie a populației, cu 41,7 ani, la egalitate cu Brașov și pe locul 20 în țară la total populație din Generația Z, cu vârste între 10 și 24 ani. Aceste date reprezintă resursa de ”AUR” a județului Botoșani pentru viitor, punctul forte pentru mediul de business, atuul cu care autoritățile ar trebui să atragă noi investiții private. Doar că apare o mare întrebare: Cum păstrăm tinerii în județ? Autoritățile locale au început, de doi ani, să investească real în infrastructură rutieră, de învățământ și sanitară, dar efectele pentru creșterea nivelului de trai se vor vedea peste mai mulți ani nu imediat.

Potrivit ZF.ro, în județul Botoșani sunt 22.502 persoane cu vârsta 10-14 ani, 25.713 persoane cu vârsta 15-19 ani și 24.436 persoane cu vârsta 20-24 ani. În total, Gen Z însumează în județul Botoșani 72.651 de persoane.

Cele mai mari populații din Gen Z sunt în București, Iași și Suceava, iar imediat peste Botoșani se află Neamț și Vaslui.

Problema județului Botoșani este că tinerii pleacă în număr covârșitor în Iași, Cluj și București ori peste hotare. Asta înseamnă că adulții, celelalte generații nu au reușit să facă din Botoșani un loc în care tinerii din ziua de astăzi să se regăsească.

 

Moldova se conturează ca fiind cea mai mare pepinieră de viitori angajaţi ai României, câteva judeţe din această regiune ieşind în evidenţă prin „populaţii“ de Gen Z, tineri cu vârste de 10-24 de ani, mult peste alte regiuni ale României. Bucureşti, Iaşi, Suceava, Prahova şi Constanţa sunt judeţele din România unde sunt concentrate cele mai mari comunităţi de tineri cu vârste cuprinse între 10 şi 24 de ani, arată datele INS pe 2021, centralizate de ZF. De altfel, calculele ZF arată că în Vaslui, Botoşani, Suceava şi Bacău aproape 20% din populaţia acestor judeţe se înscriu în intervalul 10-24 de ani”, precizează ZF.ro.