Economic Știri locale

Botoșani ar putea avea iar mine funcționale! Nisipul cuarțos, gipsul și bentonita ar putea fi din nou exploatate



senatorul Lucian Trufin și Daniel Spătaru, ministrul Economiei

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, în Parlamentul României s-a discutat din nou despre reluarea exploatărilor miniere din județul Botoșani pentru resursele naturale nisip cuarțos, gips și bentonită.

Senatorul Lucian Trufin a declarat că Botoșaniul are zăcăminte importante pentru dezvoltarea țării.

Grupul PSD din Senat a dezbătut în amănunt nevoile din sectorul exploatării resurselor naturale ale României, în prezența ministrului Economiei, Florin Spătaru, care a răspuns tuturor interpelărilor.

”Am fructificat această ocazie în sensul în care am revenit cu prezentarea resurselor minerale pe care județul nostru le are în subsol conform prospecțiunilor și totodată cu solicitarea de a se găsii soluții în vederea valorificarea acestora. Discuțiile s-au axat pe posibilitatea exploatării zăcămintele de gips, nisip cuarțos și bentonită, pe care le regăsim din belșug în adâncuri. Domnul ministru a prezentat noua Strategie de dezvoltare pentru Resurse Minerale 2035 cât și schemele de ajutor de stat prin care să susțină industria minieră și industria prelucrătoare. Peste 300 de milioane de euro vor fi alocați pentru intensificarea activității industriei prelucrătoare și alți 8 milioane de euro pentru stimularea economiei circulare. România nu se poate mândri cu patrimoniul bogat pe care îl moștenește decât prin valorificarea resurselor de care dispune. Bogăția țării trebuie fructificată și dedicată îmbunătățirii traiului poporului, iar reindustrializarea este un pas uriaș făcut pe acest drum”, a declarat Lucian Trufin.

În județul Botoșani, mina de silex de la Miorcani, singura din țară, a fost închisă la începutul anilor 2000.