Administrație Economic Știri locale

2,9 milioane lei pentru un Sistem informaţional inteligent (ITS) pentru transport public local (e-ticketing) şi în Municipiul Dorohoi



 

Mobilitatea urbană, în condiții de eficiență și siguranță, reprezintă o premisă pentru creșterea accesibilității și a calității vieții în Municipiul Dorohoi. În acest sens., U.A.T. Municipiul Dorohoi a depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Pilonul IV – Coeziune socială și teritorială, Componenta 10 – Fondul Local, Investiția 1.1.2 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC, cererea de finanțare cu titlul „Dezvoltarea unui sistem informaţional inteligent (ITS) pentru transport public local (e-ticketing) în Municipiul Dorohoi”. Investiția permite achiziționarea de sisteme ITS (Intelligent Transport Systems/sisteme de transport inteligente) și TIC (Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor) ce contribuie la îmbunătățirea mobilității locale, respectiv a managementului urban/local.

În cadrul acestui proiect se va urmări, cu prioritate, achiziționarea și implementarea de sisteme de monitorizare și control al traficului și semaforizarea principalelor puncte nevralgice din perspectiva fluenței și siguranței circulației rutiere, și nu în ultimul rând creșterea siguranței deplasărilor, de orice tip, de pe raza Municipiului Dorohoi.

În esenţă, aplicația de finanțare prevede: semaforizarea a minim patru intersecții care prezintă cei mai ridicați indici de trafic, sisteme de avertizare privind adaptarea vitezei (minim 4 bucăţi), sisteme de cântărire în mișcare (minim 2 bucăţi), achiziționarea de automate electronice (parcometre) și software pentru plată în parcările cu plată din Municipiul Dorohoi (minim 8 parcometre), implementarea unui sistem de taxare de tip „e-bilete” sau „e-ticketing”; echipamente la bordul autobuzelor, specifice activității de taxare, care vor include validator/validatoare bilete și/sau abonamente, computer de bord, modul de comunicații GPS/GPRS; achiziționarea și instalarea de automate pentru vânzare bilete; dotarea stațiilor de călători cu panouri de informare călători.

Dintre sistemele TIC, se vor face investiţii în: extinderea sistemului actual de supraveghere video a traficului prin achiziționarea de camere video cu funcția de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare, în special în zonele pe care se desfășoară traficul greu; achiziția unei drone pentru a inspecta zonele sau situațiile de risc; dotarea și funcționarea centrului de monitorizare în timp real a situației din localitate; extinderea sistemului actual de monitorizare video, extinderea sistemului WiFi în spațiile publice.

Investiția va include și achiziția software-ului de urmărire a traficului autobuzelor, cât și urmărirea sistemului de informare a călătorilor, sincronizarea computerelor de bord de pe fiecare mijloc de transport în comun cât și sistemul de e-ticketing.

Valoarea totală a investiției „Dezvoltarea unui sistem informaţional inteligent (ITS) pentru transport public local (e-ticketing) în Municipiul Dorohoiˮ este de 500.000 de Euro fără TVA (2.461.350,00 lei fără TVA), respectiv 2.929.006,5 Lei cu TVA, la cursul Inforeuro aferent lunii mai a anului 2021 de 1 euro = 4.9227 lei, reprezentând finanțare nerambursabilă în procent de 100% a cheltuielilor eligibile. Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile de 467.656,5 lei va fi asigurată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 10 – Fondul Local – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în conformitate cu legislația în vigoare.

Informații suplimentare despre proiect se pot obține la sediul U.A.T. Municipiul Dorohoi, Strada Grigore Ghica nr. 34, județul Botoșani, cod poștal 715200, România, website: www.primariadorohoi.ro.