Economic Știri locale

Parc industrial pe 4 hectare într-o comună din Botoșani cu internet de mare viteză, gaze, apă și canalizare, parc fotovoltaicO comună din nordul județului Botoșani propune cel mai atractiv proiect de parc industrial și incubator de afaceri pentru mediul de afaceri și se bazează pe fondurile europene pentru implementarea proiectului prins în Strategia de dezvoltare durabilă 2021-2030 a comunei.

Este vorba despre comuna Ibănești, condusă de Romică Magopeț.

Acesta a spus, pentru BanulBotoșănean.ro, că administrația publică are atribuția legală de a sprijini mediul de afaceri prin crearea unor infrastructuri de sprijinire și prin acordarea de facilități.

”Parcul industrial se va realiza pe un teren aparținând domeniului privat al comunei Ibănești, cu acces direct la un drum județean, unde va fi creată infrastructura de bază, respectiv drumuri de acces asfaltate, iluminat public, internet, apă și canalizare, hidranți, gaz natural, parc fotovoltaic. Proiectul propus este completat de realizarea pe respectivul teren a unui incubator de afaceri, creându-se astfel sinergie între diferite obiective de investiții. Toate obiectivele de investiții privind asigurarea infrastructurii de baza (gaze naturale, apa si canalizare, iluminat public), necesare pentru realizarea parcului industrial, se afla in diferite stadii de realizare, fiind astfel atins obiectivul beneficiarului pe termen lung, de a realiza investiții cu impact major pentru comunitatea locală, care sunt complementare una alteia, așa cum este prevăzut în Strategia de dezvoltare durabilă a Comunei Ibănești pentru perioada 2021-2030”, a declarat primarul Romică Magopeț.

Primarul comunei Ibănești a precizat că se va urmări îndeplinirea cerințelor Legii privind constituirea și funcţionarea parcurilor industrial nr. 186/2013, astfel încât investiția să poată beneficia de titlul de parc industrial, acordat de către Ministerul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

Finanțarea obiectivelor de investiții se va realiza prin fonduri europene, programe guvernamentale și buget de stat.

Proiectul prevede atât amenajarea unui parc industrial, cât și a unui incubator de afaceri pentru start-up-urile localnicilor sau investitorilor mici.

Principalele avantaje oferite de un teren care are titlul de parc industrial, pentru potentialii investitori:

a) scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial;

b) scutire de la plata impozitului pe terenuri, corespunzător terenului aferent parcului industrial, potrivit prevederilor art. 257 lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare;

c) scutire de la plata impozitului pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura parcului industrial, în conformitate cu art. 250 alin. (1) pct. 9 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare;

d) scutiri de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale ale unităţilor administrativ – teritoriale pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizaţii de construire şi/sau autorizaţii de desfiinţare de construcţii pentru terenurile şi clădirile din infrastructura parcului, ce fac parte integrantă din parcul industrial;

e) alte facilităţi ce pot fi acordate, potrivit legii, de autorităţile administraţiei publice locale, precum scutirea de la plata concesiunii pe o perioada de 10 ani, etc.

Principalele avantaje de care beneficiaza Comuna Ibanesti, odata cu operationalizarea parcului industrial:

-locuri de munca pentru populatia din localitate;

-furnizarea de produse si servicii de catre firmele locale catre investitorii localizati in parc;

-venituri la bugetul local constituite din cota defalcata din impozitul pe venit

-cresterea numarului locurilor de munca va aduce o crestere in volum a sumelor incasate de populatie sub forma de salarii, o parte a acestora fiind cheltuite pe plan local. Acest lucru va determina o crestere a cifrei de afaceri a firmelor care activeaza pe plan local, in special a celor axate pe comert si servicii.

  


ABC-CON International